torsdag 2 juni 2022

Harry Palmer

I 1960-talets delade Berlin är Harry Palmer en fixare, en som kan smuggla fram eftertraktade varor åt dem som har råd att betala, det må vara på vilken sida av järnridån som helst. Men han blir påkommen av sina egna och kastas i fängelse. Dock kan en man med hans egenskaper vara till nytta, så han rekryteras till en liten och hemlig enhet inom det brittiska underrättelseväsendet, WOOC(P).


Första fallet är att leta efter kärnfysikern Professor Dawson. Han är försvunnen efter en arrangerad bilolycka, men ingen har begärt lösensumma för honom. Hans forskningsområde gör att han är högintressant för det antal länder som försöker utveckla kärnvapen eller förbättra dem de redan har. Harry Palmer och andra agenter försöker finna ledtrådar till vem som kan ha tagit Dawson och var han kan finnas. Ledtrådar nystas fram och följs upp men leder sällan direkt mot målet, och leder alltför ofta genom ett spår av oskyldiga offer på vägen.


TV-serien Harry Palmer bygger liksom filmen från 1965 på boken The IPCRESS File och broderar ut handlingen åt ett eget håll även om huvudspåret är detsamma. Filmatiseringen är placerad i ett 60-tal ur våra drömmar, med blanka bilar och kvinnor i utsökta kreationer, inte minst Palmers kollega Jean Courtney som är förunderligt vacker, sluten som en mussla men dessutom en ytterst kompetent agent. Programmets vinjett är en snygg lek med rörliga paneler av färgade filmrutor, också i sextiotalsandra, och musiken andas av John Barrys tonsättning av 1965 års film. I stil med de samtida James Bond-filmerna reser Palmr och Courtney till spektakulära miljöer i såväl Libanon som USA.


Joe Cole är en ypperlig skådespelare, det har vi sett i andra roller han har spelat, men i rollen som Harry Palmer kommer han tyvärr inte till sin rätt. Det är välkommet att hans röst ibland plockar upp såväl det nasala som det brummande från Michael Caine, men de tjocka svarta glasögonbågarna får honom tyvärr att se bräcklig ut. Men vi kan ändå hålla på honom i de många förvecklingarna där någon förråder någon annan som dock hela tiden varit del av en helt annan konspiration. Det är grymt, och oftast mycket spännande.

Inga kommentarer: