onsdag 3 november 2021

The Doors of Eden av Adrian Tchaikovsky

Vi ser fler och fler berättelser om parallella världar, universa där någon gick åt höger istället för vänster och skapade en helt annan utveckling av historien. Men tänk om det här började hända långt innan den stora vattendelaren som andra världskriget vanligen utgör i de berättelserna? Om det började redan för 550 miljoner år sedan, när livet först uppstod på jorden, och sedan skedde flera gånger till under de kommande årmiljonerna?

I ett antal utdrag ur boken Other Edens: Speculative Evolution and Intelligence berättar professor Ruth Emerson från University of California om de civilisationer som utvecklades då en livsform som i vår tidslinje dog ut eller skuffades undan istället fick dominera och styra jorden - trilobiter, fåglar, råttor, kattdjur, fast inte så som vi ser dem idag utan förändrade genom evolutionen. Det är inget torrt och precist vetenskapligt språk som Professor Emerson använder, utan beskrivningarna är lyriska och svingar sig från kreaturens uppvaknande till vad de bygger med sin intelligens. Historierna är ibland vemodiga, till och med sorgliga, men alltid svindlande och fantasieggande.
Det känns tryggt att tänka sig att allt detta är utforskat och dokumenterat... men nu börjar membranen mellan de olika verkligheterna att rämna. Och en del av livsformerna är mycket intresserade av att ta sig hit och få en hel ny jord att kolonisera, när de svaga människorna röjts ur vägen. Dock finns det några människor i vår version av världen som börjat ana vad som händer, och tack och lov några varelser från parallella världar som försöker stoppa de grymmaste planerna på världsherravälde.

Är vetenskapen och tekniken tillräckligt avancerad framstår den som magi. Av jordens befolkning finns i princip bara en briljant matematiker som kan förstå hur de kosmiska strukturerna hänger samman, men andra har börjat märka av vad som händer på andra vis. Lee förlorade sin älskade flickvän och upptäckarpartner Mal på en blåsig hed i Skottland när de undersökte ryktena om fågelvarelser som tog får och försvann spårlöst med dem. Fyra år senare blir hon kontaktad av någon som låter och nästan ser ut som Mal. Samtidigt ser två utredare på MI5 hur ett grovt våldsbrott avbryts av några mystiska varelser som strax därpå försvinner ur ett låst rum. Ju mer man nystar i de svårförklarliga skeendena, desto fler gamla ledtrådar hittar man men på sistone har de udda händelserna bara blivit fler och fler och till synes farligare.

Det är inte bara en utan flera parallella berättelser, fyllda med såväl action som förbryllande detaljer som Adrian Tchaikovsky ger oss, samtidigt som han spänner upp en kosmologi som är ännu rikare än vad den kunniga professor Emerson berättar för oss. Tchaikovsky har redan i tidigare böcker låtit spindlar och bläckfiskar bygga intrikata och trovärdiga civilisationer, och det är en fröjd att läsa frukterna av vad hans fantasi spunnit fram från livets historia på jorden. Att leva i de parallella världar han beskriver känns både skrämmande och lockande. 

Fler böcker av Adrian Tchaikovsky:
Cage of Souls
The Tiger and the Wolf
Children of Time
Children of Ruin
Shards of Earth

Inga kommentarer: