lördag 6 november 2021

Only Murders In The Building

Till slut var det inte bara deckare som lockade läsare och tittare, utan i allt högre grad dramatiserade beskrivningar av verkliga brott, och därifrån var nästa steg poddserier som i avsnitt efter avsnitt nystar i en gåta, kanske ett mord som polisen skrivit av. I de mest lyckosamma fallen hittar grävarna nya ledtrådar och löser fallen - ibland medan serien pågår.

I det stora New York-byggnaden Arconia behöver man inte känna eller gilla sina grannar, men ett larm gör att tre av de inneboende finner varandra över den sista rafflande episoden av en True Crime-podcast. De tre är de två äldre gentlemännen Charles-Haden Savage (Steve Martin), Oliver Putnamn (Martin Short) och den unga kvinnan Mabel Mora (Selena Gomez). Men vafalls! När de får komma hem till sina lägenheter visar det sig att Tim Kono, en av deras grannar, dött av ett pistolskott. Självmord, säger polisen, men de tre tror inte att det är så enkelt. Med ett eget olöst mordfall mitt framför näsan startar de en egen podcast, Only Murders In The Building.

Likt andra podcasts (såvitt jag vet) dyker det i avsnitten av TV-serien med samma namn upp nya personer, nya fakta och nya vändningar i fallet. Som invånare i huset har ju de tre minnen av andra händelser under tidigare år, och också möjligheter att litet oskyldigt försöka få en granne att försäga sig eller helt enkelt dyrka upp ett lås och snoka.

Under handlingens gång kommer de tre att hamna i riktigt farliga situationer, men stämningen i serien är alltid god. Humorn består ofta i små putslustigheter, som i avsnittet där misstanken faller på grannen Sting därför att han var otrevlig mot Oliver i hissen. Sorger i huvudpersonernas liv blandas in i berättelsen på ett sätt som får en att gissa att de är med för att lösas tillsammans med mordgåtan i sista avsnittet. Och så hinner de tre poddcast-rösterna få egna fans som häckar utanför Arconia! Skall de få fram vem som mördade Tim Kono? Och är det verkligen det enda mordet i byggnaden? Vi kommer säkert att få mer av samma mysterier i en andra säsong.

Inga kommentarer: