fredag 20 december 2019

The Unwritten av Mike Carey och Peter Gross

De tretton böckerna om den unge trollkarlen Tommy Taylor älskas av hela världen, och en stor del av kärleken och intresset spiller över på författarens son Tom Taylor. Hans liv är fyllt av resor mellan Tommy-konvent, vilket kan vara nog så stressande. Det är svårt nog att finna sin identitet i den här världen, men Tom möter dessutom horder av människor som kan böckerna utantill och ser honom som trollkarlspojken själv. Vid en paneldebatt händer så det oundvikliga: en ung kvinna reser sig upp och frågar vem han egentligen är? För beläggen för hans ursprung är motstridiga. Är Wilson Taylor verkligen Toms far? Vem är i så fall hans mor? Och har Tom Taylor någon del i att fadern försvann för ett tiotal år sedan? Är Tom Taylor kanske inte ens en människa... är han framskriven ur berättelserna?

Det är inte första gången Tom Taylors ursprung blir ifrågasatt, men den här gången är påståendet mer övertygande, och dessutom lockar frågan fram aktörer som pressar fram situationer som härmar vad som händer Tommy i böckerna. Händelserna är intrikata och livsfarliga; de som skapas av hängivna fans och i synnerhet de som orkestreras av den anonyma grupp som konspirerar i utkanten av vad människorna ser och förstår. Men när Tom Taylor kastas ut i en förvirring om vem han är, dessutom jagad av hänsynslösa mördare, dyker vid hans sida upp en kvinna och en man som speglar Tommy Taylors kamrater och sidekicks från böckerna. Allt det onödiga vetande om vilka klassiska böcker som utspelar sig på vilka adresser som Wilson Taylor tvingade sonen att memorera blir ytterst viktig och användbar kunskap. För böckernas världar och deras invånare är verkliga inom sina egna gränser, de som kan korsa gränserna har planer för vad som skall hända, och mot sin vilja är Tom Taylor deras största hot.


Författaren Mike Carey och konstnären Peter Gross skapade redan i Lucifer en episk berättelse som spänner över flera världar, med bifigurer och sidohistorier som växer sig större och har stor inverkan på huvudstoryn. Det lyckas de med även i The Unwritten, som skrevs och publicerades i serietidningsformat under sex år och nu är samlade i elva läsvärda volymer. Nu rör sig historien genom världslitteraturen, låter den färga av sig på vår tid och visar hur viktiga människors drömmar och kreativitet är. Mest av allt är dock The Unwritten ett magnifikt äventyr med intressanta protagonister i fantasieggande miljöer. Berättelsen ändrar karaktär och form beroende på var den utspelar sig, och en utvikning om en mindre karaktär kan visa sig ha stor betydelse senare.

Det är en fröjd att se Peter Gross skickligt måla fram Mike Careys historia i väl disponerade rutor och icke-rutor över sidorna, varvat med Yuko Shimizus vackra omslagsbilder. Insprängt tidigt i berättelsen kommer avtryck av webbsidor där fans diskuterar vad som händer med Tom/Tommy Taylor. En fascinerande sekvens om Lizzie Hexams barndom låter läsaren välja själv vad hen tror skall hända, så att man får bläddra fram och tillbaka precis som i de där spännande böckerna som fanns innan internet. Att följa Tom Taylor är en upplevelse att minnas.

Fler böcker av Mike Carey:
Lucifer
The Girl with all the Gifts
Fellside
The Boy on the Bridge
The Trial of Koli

Inga kommentarer: