måndag 15 mars 2021

Travelers

 Det är nu allt börjar gå åt helsicke. Miljöförstöring, sjukdomar, terrorattacker, krig, naturkatastrofer och annat utarmar jordklotet och utplånar större delen av befolkningen. I framtiden finns bara en bråkdel av mänskligheten kvar, och lever sammanträngda under svåra omständigheter någorlunda skyddade från omgivningen. Går det att hejda den här utförsräckan? Teknologin har i alla fall fortsatt att utvecklas till att frambringa en kraftfull AI som kallas The Director, och en metod för att skicka personer tillbaka i tiden.  


Det är inte en hel människa utan en personlighet som kan skickas tillbaka i tiden för att ta plats i en annan människas sinne. Det är en smärtsam process, och av den anledningen, och för att orsaka minimal oönskad förändring i 2000-talet skickas en Traveler bara till en person som strax kommer att dö. Och då med eventuell kunskap om hur hen skall göra för att överleva, samt med den information man från framtiden kunnat samla in om personens liv, för att den nyanlände resenären skall kunna glida in i det livet obemärkt. Resenärerna skickas oftast i grupper om fem, där olika personer har olika specialkunskaper och uppgifter. 


Men överföringen går inte problemfritt för teamet vi följer. Traveler 3569 trodde hon skulle hamna i bibliotekaries kropp, men Facebookprofilen de läst var påhittad, en övning för den utvecklingsstörda Marcy, och nu undrar hennes handläggare David varför hennes personlighet ändrat sig över en natt. Samtidigt hamnar Traveler 3326 i kroppen av Philip som är på väg att dö av en överdos, och måste hantera hans heroinberoende. De andra i gruppen - Carly och Trevor - har egna svårigheter med att passa in, och teamledaren Grant MacLarens fru sedan tio år tillbaka ser mycket konstigt hos sin make. 


Vi får inte se fler än några korta ögonblicksbilder från framtiden våra Travelers har lämnat, vi får höra några kommentarer om det hårda liv de har haft, och vi kan se deras glädje över solsken, grönska, god mat och rent vatten. Det sistnämnda hade jag gärna sett mer av - den positiva chocken över att hamna i en (än så länge) bättre värld! Men alla Travelers är tränade i åratal och hängivna sin uppgift att rädda världen, även om det sker till priset av deras egna liv. 


Travelers är inte bara en enkel "veckans uppdrag"-serie, även om det ofta är just så det går till - teamet får ett uppdrag från framtiden och ibland apparater och hjälp att utföra det av andra team på plats. Men redan första säsongen går djupare än så, när teammedlemmarna genomför sitt största och viktigaste uppdrag, ett som kanske är det sista de behöver klara av för att ha räddat framtiden. Det är fint att få se de olika personerna försöka hantera sina känslor under och efter den bedriften, och det är gjort med allvar och inlevelse. 


Efter en välgjord första säsong för andra säsongen in mer av tvivlet och motgångarna vi redan sett en del av. Alla som skickas tillbaka är inte övertygade om uppdraget de har. Alla är inte ens sända av The Director, och nu kan teamet inte lita på dem de möter och inte heller på vem som har sänt dem deras senaste uppdrag. Även inom teamet vi följer växer misstron på den stora planen och på varandra. Dessutom är det så att de ju faktiskt har förändrat framtiden med sitt agerande, så för Philip som lärts all relevant historia börjar tidslinjerna flimra framför ögonen efter de nya uppdateringarna. 


Travelers innehåller många avsnitt fyllda av spänning, andra med mer personliga ögonblick och flera gripande livsöden. Lyckades de rädda världen från katastrof? Det vet vi inte än. Men vi kan väl göra vårt eget bästa under tiden. 

Inga kommentarer: