söndag 7 mars 2021

Stråkkvartett för pandemins vårdpersonal

 Lei Feng Johansson, Göteborgsbaserad tonsättare, skrev sin senaste stråkkvartett, Stråkkvartett nr. 3 till den hårt arbetande sjukvårdspersonalen under coronapandemin: "Stycket är tillägnat alla vita änglar som arbetar i vården." Det börjar med en fin melodi som upprepas en gång var av de fyra instrumenten - fast litet annorlunda, och när de spelar tillsammans blir det ingen exakt harmoni. Det känns bra, som ett tecken på hur människor är litet olika och att planer inte faller perfekt ut även om alla vill samma sak. Och så ropar de alla i ett högt oväsen!  


Den fina melodisekvensen från öppningen kommer tillbaka flera gånger. Jag tycker att den låter som något som kunde ha skrivits för hundra år sedan, av nyskapande kompositörer som Ravel, Debussy eller Satie. Därför blir jag glatt överraskad när jag läser Lei Feng Johanssons ord om att melodin kommer från en kinesisk folkmelodi. Fin musik kommer från hela världen och ibland är den i synk med något på andra sidan jordklotet.

Vi får även höra ett annat verk, Cymbeline för mandolin och stråkkvartett av David Bruce. Verket är en hyllning till den keltiske solguden Cymbeline. Ensemblen spelar den första och den sista (tredje) satsen, vilka står för soluppgång och solnedgång. Mandolinens toner ger musiken en klang som jag nu tycker låter asiatisk, men också förstås kan tolkas som en kelt som ser solens rörelse in i och ut ur världen i spännande kaskader av toner.

Tillsammans tar de två verken bara en halvtimme att lyssna på, men det är en fin och fantasieggande halvtimme och det är generöst av GöteborgsOperan att bjuda oss på det!

Länk till konserten på GOfilm

De skickliga musikerna i ensemblen är:

Yongmei Zhang Gustafsson, violin
Mattias Johansson, violin
Martin Cederstrand, viola
Jani Fleivik, violoncell
Göran Österberg, mandolin

Inga kommentarer: