söndag 26 augusti 2018

City of Illusions av Ursula K. Le Guin

En man snubblar ut från skogen, utan minne av vem han är eller hur han har kommit dit. Han välkomnas och tas om hand av storfamiljen Zove, som lever ett gott men också begränsat liv. De ger mannen namnet Falk, som betyder gul, efter hans gula ögon som skiljer sig från de ögon som människor har på jorden. Ja, det är på Jorden och närmare bestämt i Nordamerika som City of Illusions utspelar sig, men mycket förändrad från dagens Jord. I sitt generösa hem har familjen allt de behöver för att leva väl, inklusive högteknologiska instrument, dock inga apparater för kontakt på längre distanser. Då och då ger sig mindre grupper av genom skogen för att besöka andra storfamiljer några dagsresor bort, men vad som finns djupare in i skogen och bortom den vet de inte. Men det är dit som Falk måste ta sig för att finna ut vem han själv är. Beslutet är inte enkelt, men så kommer tiden då hans resa över världen börjar.

Jag tycker verkligen om att Ursula K. Le Guins berättelse består av ett par olika men ändå samverkande delar. I Zoves familj förstår vi några av världens förutsättningar; du kan leva bekvämt om du håller dig inom dina gränser och inte ifrågasätter de nya härskarna. Därefter följer det spännande utforskandet av världen. Vägen genom skogen blir en följd av strapatser och möten med andra grupper av människor, vilka har egna varianter på världsbilder och lever efter dem. Bit för bit får Falk också veta mer om de mytomspunna Shing och deras styre i den avlägsna staden Es Toch. Är de att lita på? Är de kanske goda härskare ändå, eller opålitliga varelser vars lögner går djupare än du tror?

Händelserna i Illusionernas stad Es Toch utgör kraftprov på ett annat plan än de äventyr Falk dittills varit med om. För egen del tycker jag att den delens mentala motgångar är mindre trovärdiga och intressanta än det vi läst dittills, men de är ändå en viktig del av berättelsen. Känslan som dröjer kvar är minnet av den framtida Jorden, delvis täckt av skog, delvis av prärie, och med små grupper av människor som håller sig vid liv på olika sätt.

Fler böcker av Ursula K. Le Guin:
Rocannons's World
Planet of Exile
The Left Hand of Darkness
The Dispossessed 
The Word for World is Forest
The Lathe of Heaven
Five Ways to Forgiveness
The Telling

A Wizard of Earthsea
The Tombs of Atuan
The Farthest Shore
Tehanu

Inga kommentarer: