måndag 25 mars 2019

The Word for World is Forest av Ursula K. Le Guin

De små gröna männen bor i skogen. Athshe blev förmodligen terraformat för hundratusentals år sedan och dess växt- och djurliv liknar jordens, men skogen har gynnats speciellt och täcker planeten. Den intelligenta livsform som finns där är humanoid men Athsheans är endast en meter långa och täckta av grön päls. De är lagom användbara som arbetskraft för de moderna människorna som landat på Athshe; de förstår pidgin-instruktioner, är fredliga och protesterar inte, och är lätta att hunsa för en irriterad man flera ljusår från Jorden (Terra).

Träden är den eftertraktade resurs som människorna är där för att hämta. The Word for World is Forest utspelar sig under perioden innan man uppfunnit direktkommunikation mellan stora avstånd, så att resa till Athshe/New Tahiti för att arbeta är att lämna sitt gamla liv bakom sig och bli nybyggare i en okänd värld. Redan i första kapitlet får vi en inblick i den mest otrevliga sidan av macho-kulturen som delvis fått fotfäste där, i kapten Davidsons nedlåtande syn på det hundratal kvinnor som just landsatts på planeten och hans än mer föraktfulla utnyttjande av Athsheans, "creechies" som de kallas.

Boken är skriven är 1972 och parallellerna till Vietnamkriget är tydliga. Men Ursula K. Le Guin är ingen plakatkonstnär och boken går djupare än konflikten mellan en beväpnad ockupationsmakt och ett fredligt folk boende i skogar de känner bättre än motståndaren. Där finns forskaren Lyubov, som i sina undersökningar av Athsheans speciellt lärt känna en av dem, Selver. Genom Lyubov och Selver får vi lära oss mer, men bara litet mer, om Athsheans samhällsstruktur.

Den brinnande punkten är sammanstötningen mellan de två civilisationerna. Davidson plågar och dödar urbefolkningen, berusad av sin övermakt som en ynklig mobbare. Athsheans är i grunden fredliga, har aldrig ens känt sig manade till våld, men Selver är den som ser att de måste slå tillbaka för att inte bli utrotade. Slag i slag fortsätter konflikten utanför det lokala styrets synfält. Hur det än går kommer Athsheans folk att vara förändrat i grunden av vad som händer dem.

Fler böcker av Ursula K. Le Guin:
Rocannon's World
Planet of Exile
City of Illusions
The Left Hand of Darkness
The Dispossessed
The Lathe of Heaven
Five Ways to Forgiveness
The Telling

A Wizard of Earthsea
The Tombs of Atuan
The Farthest Shore
Tehanu 

Inga kommentarer: