torsdag 24 oktober 2019

Five Ways to Forgiveness av Ursula K. Le Guin

Strukturerna från ett slavsamhälle löses inte upp så lätt, och kanske allra sist i människors sinnen, även de som leder revolutionen. Planeten Werel med sin måne Yeowe har i tusentals år levt enligt ett system där en del av befolkningen är owners och den övriga delen är deras assets. Redan innan planeterna kontaktades av ambassadörer från det intergalaktiska samfundet Ekumen hade uppror och revolutioner börjat luckra upp slavsystemet. Men en förändring sker inte överallt i samma takt, rebellrörelser och hjälp från ägarsamhället kan slå fel, och förbättringar inom ett område betyder inte att alla andra områden blir friare.

Ursprungligen hette samlingen Four Ways to Forgiveness, men år 1999 fogade Ursula K. Le Guin en ny berättelse till den, Old Music and the Slave Women. Det blir sammanlagt fem klargörande nedslag på olika platser och tider under vägen mot jämlikhet, ett mål som vi inte får veta om Werel och Yeowe någonsin kommer att nå. Förtrycket ser annorlunda ut på varje ställe. På Werel finns stora gårdar där människor hålls som slavar liknande hur det såg ut i Amerika på 1800-talet. Bland owners är kvinnor i praktiken instängda och undangömda, vilket ger problem för den kvinnliga ambassadören från Ekumen i novellen Forgiveness Day. På månen Yeowe levde först bara män, bondsmen som skeppades dit för att arbeta tills de dog, och sedan även bondswomen började skeppas dit hamnade de i nya slavförhållanden, dominerade och föraktade inte bara av owners utan även av många bondsmen.

Flera av historierna berättas ur perspektivet av ambassadörer anlända från Ekumens civilisationer. Det internaliserade hatet på Werel och Yeowe får lätt utlopp i rasism mot de få aliens man ser, och flera av våra huvudpersoner tas till fånga under skrämmande omständigheter, utom räckhåll för sin skyddande ambassadörsstatus. Deras erfarenhet av andra sätt att leva ger dem ändå ett sätt att betrakta händelserna litet utifrån och reflektera över dem, något som uttrycks särskilt fint av Old Music i den sista berättelsen, fånge och misshandlad och inlåst på en fridfull och vacker gård, byggd och skött av slavar som misshandlats och dödats när ägarna funnit det för gott.

Inifrån människor som är delar av förändringen får vi se hur mycket det är som måste förändras inom dem själva, och hur enskilda människor innanför och utanför revolutionen behöver påverkas bit för bit, mjukt men oupphörligt, med många motgångar och äntligen några mindre framgångar som ger litet välförtjänt andrum.

Fler böcker av Ursula K. Le Guin:
Rocannon's World
Planet of Exile
City of Illusions
The Left Hand of Darkness
The Dispossessed
The Word for World is Forest
The Lathe of Heaven
The Telling

A Wizard of Earthsea
The Tombs of Atuan
The Farthest Shore
Tehanu 

Inga kommentarer: