tisdag 10 maj 2016

Hemsöborna med 123 Schtunk på Borås Stadsteater

Många kan inledningsorden till Hemsöborna utantill: "Han kom som ett yrväder en aprilafton..." och handlingen, i alla fall på en höft. 123 Schtunk kan också handlingen och inledningen, men börjar avvika från den med improvisationer så snart de har klarat av den musikaliska inledningen. Aha - var det någon på första raden som rättade dem? Kan han inledningsmeningen bättre? Han kanske vill kliva upp och köra pjäsen själv? Inte det, men han kommer att få gå upp på scenen i andra akten, och då minsann...


Teatergruppen 123 Schtunk spelar med clownnäsor, minimal men flexibel rekvisita och ständiga improvisationer verk ur teater- och litteraturhistorien: Rid inatt, Raskens, Romeo och Julia och Hemsöborna. Publiken på de första raderna får räkna med att bli indragna i handlingen, upphämtade på scen eller bara utpekade på sin plats, men stämningen är god trots låtsade hot och uppspelade konflikter mellan aktörerna. Mellan de regelbundna gapskratten slutar jag aldrig le åt det som händer på scenen.

Visst spelar gruppen handlingen i mål, men det viktiga är alla utvikningar på vägen i form av stundens infall, improvisationer över lokala förhållanden och publiken, lyteskomik och en god förmåga hos skådespelarna att se humorn i varje ögonblick. Jag kan ha svårt att skratta åt den sortens humor, men 123 Schtunk är så skickliga att det är hisnande att se deras humorakrobatik. Hur respektlöst de än beter sig blir de heller aldrig osympatiska mot pjäsen, rollfigurerna eller publiken. Varje kväll är unik, säger det själva, och det är en av anledningarna till att gå på en uppsättning med 123 Schtunk oavsett om man sett just den pjäsen tidigar. Ett tre timmar långt skratt tillsammans med andra gör gott för själen.

Länk till 123 Schtunks hemsida

1 kommentar:

Håkan Wilhelm Hugosson sa...

123Schtunk är alltid roliga att se. Improvisationsmästare. Och bland alla improvisationer lyckas de ändå förmedla/destillera orginalpjäsernas kärna. Varma applåder!