söndag 30 april 2023

Wool av Hugh Howey

Livet i silon hänger på att alla gör sitt jobb och inte rubbar balansen. Det har hänt att människor har gjort uppror; det skedde ett uppror för några generationer sedan och det finns kvar i det kollektiva minnet som ett varnande exempel. Det finns en sheriff och en vicesheriff i silon för att hålla efter brott som stöld och till och med mord. Holston är den nuvarande sheriffen och uppskattad för sitt jobb, men livet i silon skaver i honom sedan hustrun dog.

Via skärmar på de övre planen kan man se världen utanför silon - ödslig, giftig, dödlig för den som går ut i den. Minsta antydan om att vilja gå ut är ett allvarligt brott och den obönhörliga konsekvensen är att få sin önskan uppfylld. Ändå händer det med ojämna mellanrum att människor väljer att lämna silon och riskera att gå ut. Det var vad Holstons hustru valde för några år sedan, och det är vad Holston själv väljer nu.

Kapitlen i boken Wool växlar fokus mellan olika personer i silon. Från Holston skiftar berättelsen till andra huvudpersoner och rör sig nedåt, nedför de många svängande trapporna till de lägre nivåerna med specialfunktioner: BB, växthus, IT, och längst ned maskinrummen med maskineriet som alstrar energi för hela silon. Våningarna är numrerade från markplan och nedåt och att ta sig uppför eller nedför alla 144 plan medelst de svängda trapporna beräknas ta tre dagar även om en rask och vältränad person kan klara det snabbare.

Med en begränsad vy av världen utanför och upprepade varningar om hur farlig den är, är det inte underligt att några blir nyfikna och börjar ifrågasätta det de får höra. Vilka är det som vet mest om omvärlden och håller vakt, och har de något att vinna på att dölja sanningen för resten av silon? 

Silons dokumenterade historia sträcker sig bara till det senaste upproret men annat tyder på att det skett andra uppror tidigare, och kanske är det ett nytt på gång nu. Olika människor drar i olika trådar för att nysta upp förhållanden som verkar underliga och rentutsagt ologiska och orättvisa. Trycket stiger och boken utvecklar sig till en riktig blandvändare som är spännande in i det sista.

Inga kommentarer: