måndag 24 april 2023

Nettle and Bone av T. Kingfisher

Mitt emellan två mäktiga kungariken ligger ett litet, svagare kungarike. Länge har de kunnat överleva för att båda grannrikena är beroende av deras hamn och inte vill starta ett erövringskrig som ofrånkomligen kommer att leda till fullskaligt krig med rivalen på andra sidan. Men det är ett osäkert läge, och för att till sist skaffa stabilitet ingås en allians mellan det lilla riket och grannlandet i norr.

Damia, äldsta dottern i kungafamiljen, gifts bort med prins Vorling från det norra kungariket. En drottnings viktigaste uppgift är att föda tronarvingar. Men Damia dör innan hon hinner det. Ländernas allians är bräcklig igen tills prins Vorling får näst äldsta dottern, Kania, till ny hustru. Nu har yngsta dottern Marra insett vilken grym make prins Vorling är, och vill rädda sin syster. Men då kungafamiljen i norr skyddas av mäktig magi måste Marra vända sig till andra magikunniga för att komma åt att skada, ja faktiskt döda den onde prinsen.

Det finns magi och magikunniga litet här och där i Marras lilla rike, om man vet vart man skall se och leta. Den dust-wife - en sorts häxa - som Marra hittar, verkar egentligen inte kunna matcha den kraft som skyddat prins Vorlings familj i flera generationer, men Marra har ingen annanstans att vända sig.

Det skall visa sig att hennes dust-wife, liksom hon själv, har oanade krafter och en envishet och uppfinningsrikedom som räcker riktigt långt. Magin som manas fram är inte av det dånande och blixtrande slaget utan ofta mycket jordnära, men ändå just så effektiv som den behöver vara, och fascinerande på sitt eget sätt.

Det går att störa sig på Marras misstrogenhet mot de politiska förvecklingarna och systrarnas utsatthet, detaljer som vi läsare är förtrogna med sedan åratal av bokläsning; och på hennes självtvivel även i stunder när hon är omgiven av engagerade hjälpare. Marras inre monolog och de mellanmänskliga relationerna är faktiskt ganska klumpigt skrivna. Men magin är desto mer rik och spännande, med originella och underhållande källor till kraft och val av handling. Den fantasifulla och genomtänkta magivärlden är vad som gör Nettle and Bone intressant och färgstark.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Spännande! Inte ens hört talats om boken. Kan bli en möjlig bok på listan. /Christer

Jenny B sa...

Hoppas du gillar den!