onsdag 5 april 2023

Shazam! Fury of the Gods

När Billy Batson överraskande fick superkrafter i den första filmen, Shazam!, måste han kämpa mot Dr. Sivana, mannen som själv sökt att vinna samma krafter. Men var kom de egentligen från? Finns det några ännu mäktigare varelser som skulle vilja ta tillbaka dem från Billy och hans fostersyskon? Jo minsann, och nu har de tagit sig in i vår värld från den avkrok där de fängslades för tusentals år sedan - Atlas döttrar, som vill återerövra sin far Atlas' makt. I den inledande scenen ser vi redan hur grymma de är och hur litet människoliv betyder för dem.


Familjekärleken är varmare hemma hos Billy Batson, hans fem fostersyskon och deras fosterföräldrar. När de inte shazammar sig till vuxen storlek och superkrafter är de ju fortfarande barn (kanske inte Mary) och Rock of Eternity har blivit till en magisk fritidsgård där de oftast hänger. Där finns en sal med ett oändligt antal dörrar till andra världar, och en av dem leder till ett fascinerande levande bibliotek och en levande penna som hjälper familjen när det nya hotet närmar sig.


Ja, snart är Atlassystrarna hack i häl på pojken/mannen som har de krafter de räknar som sina. Även utan dem har de övernaturliga krafter och kan slå sönder både byggnader och människoliv för att få vad de är ute efter. En efter en förlorar syskonen sina specialkrafter och måste kämpa vidare från vanlig människonivå. Men samarbete och oväntade idéer kan man komma långt med.


Just när jag tänker att David F. Sandbergs nya Shazam!-film inte har lika stora skräck-element som den förra, kommer skönt rysliga scener där perverterade monster ur grekiska Atlas-myten kommer till liv mitt i Philadelphia - en chimära, minotauren, cykloper och en ilsken flock av harpyor. De välgjorda avvägningarna mellan humoristiska scener och oro för barnen i superhjältekroppar gör att actionscenerna engagerar. Som avmätta biobesökare kanske vi lutar oss tillbaka och räknar med att filmens huvudperson skall klara sig oskadd ur de hårda striderna, men tillsammans med Billy Batsons familj blir skräcken för att han inte skall överleva verklig. Den koncentrerade slutkampen blir verkligen på liv och död och man kan bara hoppas att Billy Batson kan rädda både världen och sig själv. 

Inga kommentarer: