torsdag 20 april 2023

The Consultant

Vad gör egentligen en konsult som skall få ett fallerande företag på fötter igen? Sang, grundaren av mobilspelsbolaget CompWare, visste nog inte vad det var för kontrakt han skrev på. Snart var han ute ur bilden och in kom istället konsulten Regus Patoff, med udda idéer för firman och ett ännu underligare beteende. Därtill växlar hans personalpolitik från ytterst grym till lössläppt och ve den som missar att hänga med i svängarna.


Craig och Elaine, två anställda på CompWare, börjar luska i Regus Patoffs bakgrund och hittar oroväckande detaljer. Hans senaste insats var på ett företag som sysslar med proteser, vars omsättning steg brant under Patoffs ledning. När Craig dras iväg på en utekväll med Patoff hamnar de på ett skrämmande lyxigt ställe där en av kvinnorna är synbart amputerad och vanställd, och drar sig undan i skräck och avsmak när Patoff talar med henne. 


Om Craig skall tro på vad han ser tycks kriminella missgrepp ske rätt framför hans ögon. Men det han ser är ju så osannolikt att det verkar overkligt! Den osäkerheten har man även som TV-tittare - händer verkligen detta? Eller är det en listigt iscensatt uppvisning, eller håller Craig på att bli galen? Tillbaka på kontoret skapar Patoffs märkliga utmaningar och belöningssystem oväntade lojaliteter vilket understryker det absurda i situationen.


Christoph Waltz är det perfekta valet för att gestalta Regus Patoff, besynnerlig men fascinerande. TV-serien The Consultant är tillika fängslande, med ständigt nya situationer som är extremt konstiga och snyggt iscensatta. Dock känns det efter ett tag som att manus & regi radar upp fler och fler mysterier utan att ha full täckning för hur de skall lösas, men även med den misstanken är det svårt att slita sig från The Consultant - det är svårt att inte se ett till, och ett till av de intensiva, spännande avsnitten.

Inga kommentarer: