torsdag 13 april 2023

Sju tomma hus av Samantha Schweblin

Det är ju inte tomma hus vi läser om i Samantha Schweblins sju noveller, tvärtom är en del av dem fyllda med saker, en del som dyker upp utan att man förstår hur, andra som någon försöker bli av med. Men i flera av husen och novellerna är det istället en människa som saknas, någon som har dött, i sorgligaste fall ett barn som inte finns längre. Den saknaden kan vara störst av allt och skapa känslan att det är fel att allt annat finns kvar - huset, möblerna, kläderna, grannarna - när man inte kan få tillbaka eller ersätta det allra viktigaste.

Kanske inte konstigt att man beter sig underligt då. Men flera av Samantha Schweblins historier visar också en annan vändning av perspektiven: föräldrar som beter sig konstigt så att barnen istället för att få deras hjälp att förstå verkligheten istället måste försöka förstå och förklara varför de sticker ut som främmande fåglar i samhället.

Det kusliga finns alltid i periferin, men är tillräckligt påtaglig för att påverka det de olika novellerna handlar om. Ett frånskilt par jagar efter sina barn som mannens föräldrar plötsligt rymt med - farföräldrarna är nakna och de finner barnens kläder kastade som Hans och Gretas brödsmulor. Lekfulla nudister, är det inte ett ursprungstillstånd att avundas och längta till? Men att hålla sig undan med barn som inte är stora nog att välja själva, det gör situationen skrämmande. Dock är det kanske ändå farföräldrarna som har hittat lyckan i att strunta i vad samhället kräver.

Det är intressant hur detaljer från en novell dyker upp i nästa, och kanske är några av huvudpersonerna grannar till varandra. Den längsta novellen i samlingen beskriver den tilltagande vilsenheten för en kvinna vars minne håller på att försvinna. Det är nog så ruggigt att uppleva världen tillsammans med henne, även om man som läsare försöker se igenom hennes förvirring och ge saker naturliga förklaringar. Dock håller novellen inte riktigt för sidmängden den har blivit given - de övriga sex berättelserna hinner skapa förståelse och osäkerhet på ett mer givande sätt på färre sidor.

Fler böcker av Samantha Schweblin:

Inga kommentarer: