måndag 3 april 2023

Anomalin av Hervé Le Tellier

Air France 006 från Paris till New York hamnar i en oroväckande svår turbulens. Men de klarar sig igenom och landar som planerat i New York. Det är mars. I juni landar Air France 006 igen - samma plan, samma passagerare. Fastän de första passagerarna redan har landat och fortsatt med sina liv. Nu finns de i dubbel upplaga. 

Hervé Le Telliers bok Anomalin låter oss först följa några av de 243 passagerarna från den första landningen. Av de livshistorier han ritar upp är det lätt att börja fundera på hur var och en av dem skulle kunna lyckas bättre om de fick "försöka igen" med informationen om vad som hände under månaderna efter att de landat.

Hervé Le Tellier lyckas med den svåra balansgången att ge ett tillfredsställande psykologiskt djup åt sina huvudpersonerna trots att de bara får några sidor i taget, och att också ge trovärdiga tekniska detaljer i de skeenden som följer. För oss internationella läsare är det smart att han låter planet (det andra) landa i USA, där det dras igång en gedigen säkerhetsoperation för att utröna vad som hänt och om det utgör något hot, då de flesta av oss enklare kan leva oss in i åtgärderna som vidtas av vetenskapsmän och säkerhetsansvariga i ett amerikanskt sammanhang. Lyckligtvis framstår alla dessa åtgärder som genomtänkta och lagom strikta, och handlingen snubblar inte framåt på grund av dumhet eller misstag från någons sida. Det är gott att författaren litar på att problem kan uppstå även när man följer protokollet till punkt och pricka.

Efter hand får vi också möta de personer som dök upp i luften i juni. Nu börjar bilden kompliceras. De levnadsöden som man tänkte sig kunde gå bättre med en andra chans blandas upp med vemod och ilande fasa. För hur skall det gå när två identiska personer älskar samma människa med samma kärlek, och precis känner och förstår den andras smärta? Le Telliers prosa blir aldrig sentimental men lämnar utrymme för läsaren att leva sig in i de olika varianter på sorg han berättar om. En annan oro finns också på en högre nivå när man börjar föreställa sig vad det betyder för hela världen att samma plan har landat två gånger. Precis som människorna i Anomalin måste läsaren kanske försöka välja att minnas den positiva känslan av att ha fått en ny chans att ifrågasätta sitt liv och välja något helt annat istället. Men vemodet är svårt att skaka av sig efter att ha läst den här tankeväckande boken.

Inga kommentarer: