måndag 6 februari 2023

Aris Quartett i Konserthuset

Oron känns från första tonen. Felix Mendelssohn-Bartholdy komponerade sin Stråkkvartett nr 6 i f-moll år 1847, efter att han fått höra om den älskade systern Fannys död, och under sitt eget sista år i livet. Den unga, kompetenta Aris Quartett spelar musiken inlevelsefullt och hetsigt, men aldrig okontrollerat. Deras engagemang är just rätt för stycket, där tre av satserna är varianter på allegri, och den tredje Adagio-satsen är lugnare men bräddfylld av sorg. Ja, musiken är full av oro och smärta men ändå så njutbar, och ett fint eftermäle till två kompetena musikerbanor.

Nästa stycke är tämligen nyskrivet just för Aris Quartett, in-side för stråkkvartett (2020) av Misato Mochizuki. Det börjar intressant med ett långt parti där Lukas Sieber trummar rytmer på sin cello, och de övriga musikerna faller in och en efter en får låta sitt instrument och sitt musikaliska kunnande stå i fokus.

Foto: Maximilian Mann

Applåderna i den fullsatta Grünewaldsalen är med rätta kraftiga och entustiastiska, och det redan innan det blivit dags för konsertens mest imponerande kraftprov, Edvard Griegs Stråkkvartett i g-moll (1878). Den har ett fantastiskt varierat uttryck utan att lossna i fogarna - ekon av norsk folkmusik och en speciell Griegsk stämning gör stråkkvartetten till ett helgjutet stycke. Än en gång spelar Aris Quartett med intensitet och ändå precision och nyansering. Förstaviolinisten Anna Katharina Wildermuth är ypperligt virtuos de många gånger musiken kräver det, men hela ensemblen inbegripet Noémi Zipperling (violin) och Caspar Vinzens (viola) är väl samspelad och skicklig.

Som extranummer får vi ett av kvartettens favoritstycken, femte och sista satsen Tarantella ur Erwin Schulhoffs Fem stycken för stråkkvartett. Mycket vackert och välspelat från början till slut! Förhoppningsvis återkommer Aris Quartett till Konserthuset många gånger. Tills dess kan vi glädjas åt inspelningen med dem från år 2021, under pandemin och utan publik, där de spelar ett par av verken från dagens lyckade konsert.Inga kommentarer: