lördag 4 februari 2023

The Trees av Percival Everett

En man mördas brutalt i det lilla samhället Money i Mississippi. Snart efter det mördas ytterligare en man, och så en tredje. Våldet som tagit deras liv är groteskt: deras huvuden är så gott som skilda från kroppen av taggtråd åtdragen hårdare än en människa borde klara. De har mördats mitt i sina egna hem, utan att någon familjemedlem märkt det, och inga spår leder bort från blodbadet som orsakats. Men det mest underliga av allt är att de inte är ensamma: intill varje offer finns ytterligare en död människa, en död svart pojke, misshandlad till oigenkännlighet. Och kroppen av pojken eller pojkarna försvinner från bårhuset på något mystiskt sätt.

De mördade männen är vänner eller släktingar till den gamla kvinnan Granny C, som faktiskt känner igen liket av den svarte pojken som bärs ut från hennes hus. “I wronged that little pickaninny” säger hon. Det var hon som en gång falskeligen anklagade den 14-årige Emmett Till för att ha talat oanständigt till henne, och de mördade männen är söner till männen som lynchade pojken.

En efter en blir fler människor mördade på samma brutala sätt, och funna med en död svart pojke intill sig. Från såväl MBI - Mississippi Bureau of Investigations - som FBI skickas utredare till Money för att komma till botten med vad som har hänt. Tillsammans med dem får vi fler ledtrådar vilka dock inte ser ut att ge hela bilden.

Under större delen av boken går handlingen litet väl långsamt framåt, driven som den är av dialoger vilka ofta består av att någon än en gång berättar vem de är, eller vad som hänt för någon annan som uttrycker sitt misstroende med mustiga lokala fraser. De många vulgära redneck-diskussionerna eller de svarta agenternas avsnoppande och tuffa repliker ger visserligen lokalfärg, men de gör också att mycket litet sägs på väldigt många sidor. Visst kan man vara tacksam över att de grymma morden bäddas in i humoristiska kommentarer, men det gör också att den egentligen allvarliga meningen i historien skämtas bort. Dock är författaren Percival Everett uppskattad redan för sina tidigare böcker i samma anda, så jag förstår att The Trees kommer att läsas och gillas av många andra.

Inga kommentarer: