fredag 3 februari 2023

Ulf Lundin på Galleri Magnus Karlsson

Utställningens titel är Best of Sweden. Vem är det som bestämmer vad som är bäst? I det här fallet är det förstås Ulf Lundin själv, och de platser han har valt ut är antingen inte de mest kända och besökta, eller annars inte de mest älskade. Men det är bra att få se med någon annans ögon ibland, och jag kan uppskatta platser som inte är vackra men har något speciellt med sig.

Ulf Lundin, Örebro (2023)

Dessutom har Ulf Lundin satt ihop sina bilder av platserna av 50 till 200 bilder som han har tagit under en längre tid. Skuggor och himlens färg avslöjar att fotona tagits under olika tidpunkter på dagen och olika väderförhållanden. Därefter har Lundin valt ut de finaste bilderna och pusslat samman dem till en sömlös och hyperrealistisk tavla. Skärpan är hög och även om man inte direkt kan säga "Där är natt, där är det dag!" för alla av dem, så ser de inte helt naturliga ut.

Ulf Lundin, Essingeleden (2023)

Men tekniken blir inte mer intressant än så. Det uppstår inga djupare tankar eller ny förståelse med anledning av att fotona är sammanfogade av flera delar. Utställningen på Galleri Magnus Karlsson visar heller inte de bilder jag ändå finner mest intressanta. Men det är litet roligt att se vyn över Lindhagens fläta av motorvägar, en osannolikt ful del av staden vid vilken jag ändå tillbringat några år med ett halvintressant arbete.


Ulf Lundin, Lindhagen (2023)


Inga kommentarer: