lördag 24 juli 2021

The Invisible Life of Addie LaRue av V.E. Schwab

"The devil is in the details" - sagorna lär oss att vi behöver vara försiktiga när vi önskar oss något av en mäktig individ, vare sig den som skänker gåvan menar väl eller har baktankar. Adeline La Rues önskan om ett fritt liv där ingen annan människa bestämmer hur hon skall leva besvaras av en av makterna som svarar om natten. Ingen människa kräver längre att Addie skall göra si eller så - för de glömmer henne så fort hon kommer utom synhåll. 

Kapitlen i boken om Addie växlar mellan nutid, 2014 i New York City, och den första tiden efter gåvan/förbannelsen, 1714 i en liten fransk by, där Addie snart får upptäcka vidden av vad som har hänt henne. Ingen känner igen henne, vare sig föräldrarna, barndomsvännen eller den kunniga Estele som lärde henne om rösterna som svarar när man ber om hjälp. Inte heller kan hon hyra rum, för de hon betalar hyran till glömmer henne strax och kastar ut henne på gatan. Trehundra år senare har Addie blivit listigare; stjäl kläderna hon vill ha och sover över hos tidigare älskare som är tillfälligt bortresta. Eller hos nya älskare, sådana som varje kväll upptäcker en ung kvinna som liknar någon ur deras drömmar, när Addie varit hos dem vecka efter vecka och blivit glömd varje morgon.

Medan historien rör sig framåt genom seklen från 1714 till 2014 får vi veta mer om avtalet hon slöt och den mäktige i mörkret som hon slöt det med, och som väntar på att hon skall ge upp och ge sin själ åt honom. Men likt en spegelbild av Faust håller Addie fast vid livet, så länge hon hittar nya upplevelser och överraskas av världen.

V.E. Schwabs berättelse är spännande från början, med intressanta detaljer och en genomtänkt historia som inte tappar farten på de många sidorna. Språket är rikt men flyter lätt, och miljöerna som skildras lockar. När Addie väl slipper frysa och vara hungrig är det lätt att tillsammans med henne njuta av vad livet bjuder, och de hemliga avtryck hon ändå lyckas lämna.

2 kommentarer:

Rhuddem Gwelin sa...

En riktigt bra bok, tycker jag!

Jenny B sa...

Ja, verkligen!