onsdag 7 juli 2021

Mexican Gothic av Silvia Moreno-Garcia

Alla byggstenar i en klassisk gotisk skräckroman skall vara lockande och skrämmande på samma gång. I en stor herrgård med tunga draperier och inredning som är imponerande men gammal och sliten lever en familj avskilt från resten av världen, med en snårig skog tätt inpå knutarna som försvårar resan dit och ännu mer flykten därifrån. En ung kvinna har tagits dit som brud men är nu försvagad och halvt galen av onda drömmar. Just denna historia är vad Silvia Moreno-Garcia berättar i boken Mexican Gothic, med den varianten att huset är beläget i Mexico och den engelska familjen Doyle känner en extra nivå av avsmak för de många brunhyade människorna som befolkar landet. Sonen i huset, Virgil, har ändå äktat den föräldralösa Catalina. Men nu skriver Catalina ett desperat och förvirrat brev för att be sin kusin, Noemí Taboada, komma och ta henne därifrån.

Detta är självklart lättare sagt än gjort. Det är 1950-tal, och även en frigjord kvinna som Noemí har inte mycket att sätta emot de stränga regler som råder i huset. Trots sympati och stöd från Virgils kusin Francis är det knappt att Noemí får komma till tals med sin väninna, och när de äntligen får träffas beter sig Catalina underligt. Snart börjar även Noemí att gå i sömnen och drömma underliga drömmar som ligger otäckt nära verkligheten.

Silvia Moreno-Garcia har blivit en driven författare som skickligt manar fram stämningar och beskriver de konstiga och otäcka händelserna så att de känns mycket verkliga, för Noemí likaväl som läsaren. Med en tredjedel kvar av boken kommer visserligen ett parti av infodumpar, såväl i form av hallucinationer som muntliga förklaringar, vilket bryter av mot hur insikter och nya kunskaper krupit in i berättelsen fram tills dess. Men snaran dras nu åt även kring Noemí och spänningen fortsätter att stiga hela vägen fram till de sista sidorna. Mexican Gothic är ett utmärkt verk i sin genre.

Fler böcker av Silvia Moreno-Garcia:

Inga kommentarer: