lördag 3 juli 2021

Rising Stars: Diana Tischenko

 Det spännande samarbetet Rising Stars från European Concert Hall Organisation har tack och lov inte stått still under pandemin. En av de sex unga artister som prisats år 2021 är den ukrainsk-tyska violinisten Diana Tishchenko, och hon uppträdde i Konserthuset i det efterlängtade musikutbytet under våren, ackompanjerad av pianisten Zoltán Fejérvári. 

Första stycket är ECHO:S beställningsverk A Box of Darkness with a Bird in its Heart för soloviolin av Vasco Mendonça. Trots att jag aldrig hört musiken förut kan jag höra att Tischenko spelar det felfritt, och därtill med en ypperlig inlevelse och god hantering av instrumentets klanger. Vi kan uppleva den mörkerfyllda lådan och fågeln i dess mitt som först stillsamt gör sig hörd och sedan också flaxar och strävar efter att ta sig ut.

Den underbare kompositören Franz Schubert kan förmedla vemod som ingen annan, och det presenteras först i hans Fantasi i C-dur för violin och piano D 934, men musiken rör sig vidare till styrka och självsäkerhet och även lycka. De två instrumenten låter rikt tillsammans, som att de vore fler än bara två.

Sofia Gubajdulinas Lindansare för violin och piano balanserar verkligen, först försiktigt, med lätta steg Sedan med större säkerhet men inte utan drama, med uppbackning från flygelns strängar. Det var fint att få höra den unga och kunniga violinisten Diana Tischenko, och jag hoppas att hon kommer tillbaka till Konserthuset.

Länk till konserten på Konserthuset Play

Inga kommentarer: