söndag 11 juli 2021

Halston

 För ett tiotal år sedan hade tillräckligt lång tid gått för att en ikonisk modedesigner från '70- och '80-talen skulle ha hunnit falla i glömska och sedan ägnas några sporadiska hyllningsartiklar då och då. Nittiotalet med sin grunge skulle ändå inte ha varit den bästa scenen för Halstons tjusiga klänningar, bekymmerslöst draperade kring glamourösa discodrottningar. Men modevärlden vill bli tagen på allvar och etablera sin historia, och Roy Halstons liv innehåller tillräckligt mycket drama och glitter för att fylla den underhållande miniserien med samma namn som han och hans märke. 

När inte ens Jacqueline Kennedy bar sina vackra små pillerburkar längre blev det svårt att klara sig för hattmakare. Men Roy Halston svepte vidare till klänningar, och draperade fina tyger stiligt kring snygga kvinnokroppar, i synnerhet sin musa Elsa Peretti. Det var sent sextiotal, tiderna förändrades och det propra var på väg att ersättas av glamour och festkänsla som tog plats, och där var Halstons verk helt rätt. En annan musa som satte hans design i strålkastarljuset var Liza Minnelli, inte minst i filmen Cabaret. 

Vänskapen mellan Halston och Liza Minnelli är en fin konstant i serien om Halstons liv, i möten där båda kan lägga ifrån sig de divalater som världen förväntar sig av dem. Krysta Anne Rodriguez spelar Liza Minnelli inkännande, och Ewan McGregor ger den flamboyanta Halston ett inre liv av oro, förväntan eller lycka även när han är som drygast mot dem som försöker tygla honom. För Halston är ett geni av sorten som inte vill lyssna på förnuftiga framtidsplaner eller tomma pengapungar när hans skaparkraft kräver rum fyllda av orkidéer och återkommande resor till Frankrike. Just i Frankrike ställs hans kreativitet på prov i det spännande Slaget Om Versailles, där klassiska franska designers (såsom Yves Saint Laurent och Pierre Cardin) ställdes mot amerikanska designers (såsom Halston och Oscar de la Renta).  


Att bara skapa klänningar räcker inte för att hålla sig på topp och hålla en budget, och likt de flesta andra modehus började Halston sälja resväskor och parfymer i företagets namn. Vi får se den tålmodige företags-VD:n  David J. Mahoney likaväl som alla Halstons partners lirka med sitt klädsnille för att få honom att uppfylla sina åtaganden. Halstons tilltagande kokainmissbruk spädde på hans divalater och gjorde honom mer och mer till en belastning för företaget och sig själv. 

Men serien Halston är ingen eländesskildring, för lyxen, glittret och det goda livet står hela tiden i centrum med inskjutna tillbakablickar på en svår barndom eller vredesutbrott mot dem som står Halston närmast. Man skulle kunna säga att serien inte är svart nog, eller så kan man uppskatta att den inte blir till en upplysningsfilm om faran med knark. Genom sitt dåliga beteende mot dem som vill honom väl, och bortslarvandet av det egna företaget, låter TV-serien mannen Halston behålla sin värdighet och ger oss tittare underhållning in i det sista.

Inga kommentarer: