fredag 16 juli 2021

Loki

 Loke drar till sig mångas intresse och gillande - The God of Mischief, en som inte lyder auktoriteterna utan gärna vill störta dem. Det var fallet redan innan Marvel gav den charmige och opålitlige asaguden ansikte, och nu har han fått en egen TV-serie, en av de viktiga byggstenarna i Marvel Cinematic Universe. Därför är det bra att serien Loki börjar med att konfrontera Loke och oss tittare med några av de gånger han har varit grym och orsakat lidande, faktiskt även för sig själv - och allt som han kommer att ställa till med fram till sin egen död. 


Vilka är det som sätter sig till doms över Loke? Inte Avengers eller de övriga asarna utan den hittills okända myndigheten TVA, Time Variance Authority. När Loke stal tesserakten i den välkända hisscenen skapade han en förgrening på tidslinjen och en alternativ verklighet. Men just det är det som TVA är satta att stoppa, så alltså måste Loke fångas in och antingen "beskäras" eller hjälpa till i jakten på en ännu mer hotfull "tidsvariant" som skapar kaos längs hela den Heliga Tidslinjen. 

En annan fälla som serien inte faller i är att låta Loke trixa sig ur den krångliga situationen med ett belåtet leende. Hans övervakare, TVA-Agenten Mobius M. Mobius, är redan beredda på det. Utan att så enkelt landa i "Loke börjar tvivla på sig själv" har de två några filosofiska samtal som ger nya infallsvinklar på de val som Loke gjort under sitt liv. Men samtidigt väcks frågan om vad TVA är och vad deras auktoritet vilar på? Vi ser en skönt gammaldags myndighet, med tungt designade lokaler, obegriplig men obeveklig byråkrati och en panoramavy mot en ändlös, myllrande fantasistad. 

Flera spännande miljöer bjuder serien Loki på: gruvplaneten Lamentia med karg natur och en stad full av neonskyltar på främmande språk, och en skräpvärld proppfull med underbara Easter Eggs. Och inte minst en fin sång på norska, känslosamt sjungen av Loke. Humorn finns med från början till slutet, men slutet innebär också ett allvar som kommer att ha konsekvenser för de kommande filmerna och serierna i MCU.Inga kommentarer: