måndag 4 mars 2019

Verdigris Deep av Frances Hardinge

Ryan, Chelle och Josh har precis missat bussen hem och kommer att få skäll av sina föräldrar. Och hur skall de få pengar till nästa buss bort från den småruskiga byn Magwhite? Josh har en idé: han klättrar ned i den gamla önskebrunnen och hittar tillräckligt med mynt för biljetter hem.

Men man tar inte bara mynt från en önskebrunn sådär. Nere i brunnen finns en varelse som känner vad som hänt och som tar sig in i barnens liv. Varje mynt slängdes ned med en önskning, och nu skall barnen uppfylla de önskningarna. Genom blubbande vatten får Ryan en ledtråd om var de kan hitta den första de skall hjälpa. Chelle, som alltid har pratat mycket utan att killarna riktigt lyssnat, börjar tala med en annan röst om saker hon inte borde veta. Det är tankarna från den önskande som väller fram, utan stopp. Och det är ofta frustrerade, arga, till och med skrämmande tankar.

För att lättare kunna uppfylla önskningarna har barnen fått övernaturliga egenskaper, och tack vare Chelle kan de hitta den det gäller och försöka förstå vad hen önskade sig. Men krafterna är svåra att kontrollera och i Ryans fall otäcka. Riktigt kusligt är det också varje gång häxan i brunnen tar sig in i Ryans medvetande för att tala med honom. Frances Hardinge beskriver skickligt hur verkligheten förvrängs till något onaturligt som är omöjligt att fly från.

Bit för bit pusslar barnen ihop hur de kan uppfylla önskningarna som de fått lagda på sig. Men personerna som vänt sig till önskebrunnen har ofta varit desperata och fyllda av ilska, och intvinnat i önskningarna finns fler känslor och allvarligare konsekvenser än det först verkar som. Barnens försök att uppfylla önskningarna går inte heller som de tänkt; något förvrider händelserna och driver allt mot hemskare konsekvenser. Att bära på den här hemligheten och utsättas för häxans krafter är också något som påverkar Ryan, Chelle och Josh mer och mer.

En del böcker är byggda kring en gåta och en uppgift som måste lösas, och drivs så hårt kring den att upplösningen blir överlastad och förenklad på samma gång. Verdigris Deep är raka motsatsen: allt eftersom handlingen fortskrider kommer det fram fler nyanser, bifigurers karaktärer utvecklas, huvudpersonernas kloka idéer kastas omkull men nya möjligheter uppstår, och alla personer och förhållanden fördjupas medan allvaret stiger. Det är givande att handlingen drivs framåt inte bara av Ryan, bokens fokus, utan också av Chelle och Josh på olika sätt, och att det kan finnas sympati även för de jobbigaste och elakaste typerna. Frances Hardinges bok har en ytterst spännande handling men det är de personliga historierna som känns djupast.

Fler böcker av Frances Hardinge:
Fly By Night
Gullstruck Island
The Lie Tree
A Skinful of Shadows 

Inga kommentarer: