måndag 18 mars 2019

Jade City av Fonda Lee

Jadesmyckena är inte bara vackra utan innehåller en energi som kan ge sina bärare fem krafter: Strength, Perception, Channeling, Lightness och Deflection. Men det är bara vissa människor det fungerar för, och de familjer på ön Kekon som kan bära och använda smyckena har samlats till två hus som formellt lyder under regeringen, informellt styr handel och affärer på Kekon och främst i huvudstaden Janloon.

Boken Jade City utspelar sig i en alternativ verklighet med igenkännbara drag av asiatiska länder och seder. Ett stort krig utspelade sig för några decennier sedan, TV-apparater blir vanligare och det sker utbyte med utlänningarna i Espenien. De båda husen styrs vart och ett av en Pillar som vid sin sida har en Weather Man och ett Horn, där Horn står för musklerna i form av Fists och underlydande Fingers.

Till största delen följer vi människor i huset No Peak, de tre syskonen Lan, Hilo och Shae. De hade kunnat bli en naturlig ledartrio, men Shae lade av sig sitt jade och lämnade sina bröder för kärlek och för studier i Espenien. Lan är nu en eftertänksam Pillar och Hilo ettt hårdhänt och impulsivt Horn. Alla känner de av pressen att leva upp till farfaderns rykte och det han gjorde för landet under kriget; den åldrade farfadern som fortfarande lever och kan få barnbarnen ur balans med ett hårt ord mot en svag punkt. Och nu börjar status quo med det andra stora huset, Mountain, att ruckas.

En maffiahistoria med rivaliserande klaner lät egentligen inte intressant, men snart efter att jag börjat läsa var jag djupt försjunken i Jade City och dess människor. Fonda Lee beskriver miljöerna lockande, och personerna är trovärdiga i sina tankar, handlingar och hur de beter sig mot varandra. Det är fascinerande att läsa om jadens inverkan på sina bärare; ruschen när man klär sig i jade, energin man får från den, men framför allt om hur den tär på en och driver vissa människor till vansinne. Alla bärare reagerar olika på jade, både fysiskt och mentalt, och några av våra huvudpersoner reflekterar ingående över vad det betyder för dem.

Jade City är första boken i en trilogi, och Fonda Lee har lyckats väl med att beskriva situationen både nära och fjärran, glimtar ur historien och de största spelarna. Hon rycker också undan mattan för oss och för in sidofigurer vars impulshandlingar kan komma att bli än viktigare i de kommande delarna. Jag vill gärna veta hur det går för No Peak-huset i framtiden.

Inga kommentarer: