torsdag 7 februari 2019

Tredje Principen av Anna Jakobsson Lund

I osäkra tider vänder sig många till starka ledare som skall återställa ordningen och gärna näpsa dem man själv tycker illa om. Vi ser det idag; folk som uppskattar despoter i andra länder trots tecknen på att deras befolkning lider, och krav på att lösa våra visserligen allvarliga miljöproblem med odemokratiska metoder. I Anna Jakobsson Lunds dystopiska framtidsskildring Tredje Principen var det det som hände efter förödande krig och härjande sjukdomar. Nu har Systemet styrt i över tvåhundra år, och inte oväntat har staten utvecklats till något som kontrollerar varje del av ditt liv och slår ned på dem som vill annorlunda.

Det finns en motståndsrörelse, det får vi veta redan i prologen. De består av små celler med minimal kontakt, och de arbetar på olika sätt: infiltrerar partiet för långsiktiga mål, eller bryter sig in på forskningscentra för att avslöja grymmare hemligheter. Det är det senare som går snett redan på de första sidorna. Så förflyttar sig handlingen till huvudstaden och en av bokens huvudpersoner, Ava som är en agent i Motståndet. Den andre personen ur vars perspektiv historien omväxlande berättas är Levi, som rest långt för att skaffa hjälp åt sin fängslade syster. Inga av våra nuvarande lands- och stadsnamn används längre, men vi kan räkna ut att huvudstaden ligger utanför Sverige, och Levi har tagit sig genom flera zoner och gränskontroller ända från norra Sverige.

Det är viktigt att kunna lita på de andra agenterna i en hemlig motståndsrörelse, och därför är misstänksamheten stor mot nytillkomna. Nu verkar det dessutom som att Motståndet hyser en eller flera förrädare. Och därtill bär alla på hemligheter om sig själva och sitt förflutna, hemligheter som format dem och kan bli svagheter i krissituationer. Ava, Levi och den tredje expeditionsmedlemmen Leymah måste försöka värdera varandra under den riskfyllda resan mot norr. Resan växlar, mycket trovärdigt, mellan tunga transportsträckor, möten med kanske opålitliga cellmedlemmar, och extremt riskfyllda situationer. Kommer de att komma i tid för att rädda Levis syster, kommer det ens att räcka att rädda henne? Boken slutar i en öppning mot vidare och svårare utmaningar.

Fler böcker av Anna Jakobsson Lund:
Aldrig Ensamma
Enda vägen

2 kommentarer:

Rhuddem Gwelin sa...

Jag tyckte bra om denna serie!

Jenny B sa...

Det var roligt att höra! Jag är inte helt förtjust, men jag vet att många gillar böckerna och jag vill ju veta hur det går, så jag har redan läst nästa del. :)