lördag 11 maj 2019

Enda vägen av Anna Jakobsson Lund

Hur kan man störta ett system som har hållit makten i ett hundratal år, och där de som styr har makten och rätten att slå ned protester? Men det måste göras, för snart kommer Systemet att införa en metod att hjärntvätta misshagliga personer i stor skala, och efter det kan det bara bli svårare och blodigare att sätta sig upp mot missförhållanden. Rörelsen av motstånd måste trappa upp sina aktioner innan det är för sent. Vi fortsätter att följa Ava, Leymah och Levi från de tidigare böckerna, och de många andra som är engagerade i kampen mot Systemet. Vissa misstänkta förrädare har visat sig vara oskyldiga, styrda av de verkliga förrädarna som stigit fram ur skuggorna.

Bit för bit upptäcker Rörelsen att det centrala datasystemet som styr samhället är manipulerat till de styrandes fördel. De hittar också resterna av nätet som fanns innan kollapsen och Systemets totala övertagande! De ser hur människor betedde sig; fria, obekymrade, ibland korkade, men ändå fria att göra sina val och forma sina liv utanför ett system med orättvisa lämplighetsbedömningar. En hjälp är också att höga tjänstemän inom Systemet sett missförhållandena och sympatiserar med rebellrörelsen - om nu de är att lita på.

Som sagt tidigare vet jag att många tycker mycket om de här böckerna och är engagerade i handlingen och huvudpersonerna. Själv hör jag tyvärr inte till dem; berättarrösten är på ett plan som inte berör mig. För mig blir karaktärerna platta och motgångar och framgångar i handlingen alltför enkla. Jag är ändå glad att Anna Jakobsson Lund hittat en läsarskara som gillar hennes verk, och att de nöjda läsarna hittat en författare som talar till dem.

Fler böcker av Anna Jakobsson Lund:
Tredje Principen
Aldrig Ensamma

2 kommentarer:

Rhuddem Gwelin sa...

Jag gillade serien men jag förstår din tvekan! Jag var inte heller helt såld förrän tredje boken då jag upptäckte att personerna hade krupit in under huden på mig.

Jenny B sa...

Det är så olika vad som talar till en i en bok, så jag är glad att det finns många olika stilar som ger olika människor vad de längtar efter!