söndag 10 februari 2019

The Favourite


Inifrån slottets väggar styrs riket. I de gobelängbehängda salarna lever drottning Anne, där finns hennes rådgivare Godolphin och parlamentsledamoten Harley, och inte minst hennes närmaste väninna Sarah Churchill, hertiginna av Marlborough. Isoleringen från övriga landet parat med absolut makt kan låta människor utveckla ett eget sinne för underhållning, oförhindrat av moral och andra betänkligheter. Drottningen är ofta svårt plågad av gikt men låter sig ryckas med ibland, tills hon hastigt drabbas av sorg eller tills Lady Marlborough tyglar henne.


Sarahs kusin Abigail kommer till slottet i hopp om arbete. En plats vid hovet är bättre än i säng med den gamle gubbe fadern spelade bort henne till. Sarah skickar henne till den grymma gemenskapen bland kökspigorna, och är på sin vakt när den ambitiösa unga kvinnan målmedvetet tar sig närmare drottningen. Se där - en salva som mildrar drottningens onda gikt. Men åh, så rara de sjutton kaninerna är som drottningen har i sin kammare! Utåt sett är Abigail mildare och vänligare än Sarah, men hon har planer för sin framtid och tillräckligt rymligt samvete för att ta till fula knep mot sin kusin och rival.


Filmen The Favourite är en underbart respektlös blandning av högt och lågt. I palatsets kamrar hänger vackra gobelänger och tavlor över varandra, kanske i ett försök till isolering från råkalla stenväggar. De långa gångarna med marmorgolv och det stora stenköket visas i grodperspektiv som gör rummen och det som händer i dem lätt absurda. Kvinnorna är klädda i det intrikata svartvitt mönstrade modet från tiden men med moderna detaljer som antyder en rikedom som inte erkänner gränser i tid och rum. Lady Marlborough är hård, ibland grym mot sin drottning, men det är inget mot de bitska ord och handlingar som hon och andra vid hovet utsätter Abigail för. Filmen skruvar historiska fakta till ett fascinerande svartsjukedrama där man ofta skrattar till och sitter på helspänn i förväntan om vad som kommer att hända härnäst.


Inga kommentarer: