lördag 23 februari 2019

Aldrig Ensamma av Anna Jakobsson Lund

Litet motvilligt tussades Ava, Levi och Leymah ihop till uppdraget att rädda Levis syster Lo i första boken, Tredje Principen. De krävande upplevelserna har svetsat dem samman, men helt problemfria är inte relationerna dem emellan. Nu är de dessutom stressade av upptäckten att flera inom Motståndet brutit sig ut och opererar på egen hand, delvis på tvären mot den motståndsrörelse de känner till, och någon eller några verkar dessutom förråda agenter, kanske även dem själva. Ava och Leymah som arbetat för Motståndet länge måste tvivla på dem de trodde de kunde lita på, och Levi måste snabbt förstå så mycket som möjligt av den nya värld han hamnat i.

Levi har också förstått att han själv är en Observatör, en som kan gå in i andras medvetanden och avläsa deras känslor och minnen. Det är en användbar egenskap men också något som tröttar ut bäraren, och tillsammans med Leymah tränar han på att hantera sina upplevelser och utveckla sin förmåga. Det är intressant att läsa de drömlika (mardrömslika) scener där någon använder sina krafter för att läsa eller påverka någon annan; de rent psykologiska händelserna får gestalt i miljöer och personer, och kan även påverka de inblandade fysiskt.

Spänningen stiger när den dagen närmar sig då Avas roll som infiltratör i det styrande partiet äntligen skall ge resultat. Men det är tänkt att bli ett blodigt tillslag med hårda efterverkningar - är det rätt väg för motståndet att gå? Det är bra att få se att olika människor har olika uppfattning om hur en revolution mot ett orättmätigt styre bör genomföras. Finns det en annan väg att gå? Bland rebellerna talas det också om kärlekens väg och kunskapens väg, äldre alternativ som finns kvar inblandade i den mer hårdföra kärna som driver motståndet idag.

Efter hand upptäcker de tre huvudpersonerna fler hemligheter om hur mänskligheten styrs, de grymma planer som finns för att ännu mer passivisera undersåtarna, men även hemligheter och lögner inom sin egen motståndsrörelse. Det är upplagt för ännu fler konfrontationer och kanske nya friheter i trilogins sista del, Enda vägen.

Fler böcker av Anna Jakobsson Lund:
Tredje Principen
Enda vägen

Inga kommentarer: