tisdag 12 februari 2019

Fly By Night av Frances Hardinge

Mosca Mye har längtat bort från byn vid det konstiga vattnet sedan hennes far dog för några år sedan. Byborna är lika ointresserade av att resa till nya platser som de är av att läsa historier om annat än vad de vet, så Mosca väljer en litet farlig väg ut: genom att befria en kringvandrande diktare från bojorna man satt honom i och göra honom sällskap mot den stora staden, Mandelion.

På vägen hamnar de i en äventyrlig situation vi har läst om och sett förr: stråtrövare som överfaller en vagn med en vacker, skör dam. Men äventyret tar en litet annorlunda väg, och Mosca och hennes motvillige reskamrat Eponymous Clent finner sig bit för bit indragna i nya intriger förutom de som redan snärjt dem. I världen vi läser om råder en sorts kall fred mellan två starka föreningar, Låssmederna och Tryckarna, sedan de slog ned de grymma Fågelfängarna och förhindrade ett ännu värre blodbad. Tryckarna har dessutom ensamrätt på att trycka, och finns inte deras stämpel på ett papper räds alla för att läsa det.

Frances Hardinge låter sin unga huvudperson vara obetänksam när hon ger sig in i konspirationer och väljer vem hon skall lita på i en stad där så mycket är nytt för henne. Det är trovärdigt inte bara för en flicka i tidiga tonåren utan säkert för fler av oss; ens val kan göras på grund av avundsjuka eller en litet naiv önskan att vilja vara som en fin dam. Det är spännande att tillsammans med Mosca upptäcka de hemliga saker som försiggår runt om i Mandelion och att människor som stod henne nära inte är de hon trodde. I de sista kapitlen ruschas handlingen litet för mycket och vissa saker hinner bara nämnas i förbifarten, men det är ändå en gedigen historia man får i Frances Hardinges debutbok Fly By Night.

Fler böcker av Frances Hardinge:
Verdigris Deep
Gullstruck Island
The Lie Tree
A Skinful of Shadows

Inga kommentarer: