lördag 25 november 2023

Den anarkistiske bankiren och En mycket originell middag av Fernando Pessoa

De två berättelserna upptar sammantaget dryga hundratalet sidor, och mer än så vore inte bra. De har det gemensamt att de omsorgsfullt bygger upp en historia som läsaren känner på sig kommer att få ett överraskande, förhoppningsvis tillfredsställande slut, och i den andra novellen kan man till och med föreställa sig vad överraskningen kommer att vara. Således bör fokus vara på detaljerna som bygger argumenten (i första berättelsen) eller stämningen (i andra berättelsen).

I dagens snuttifierade nyhetsbevakning är det sällan vi får höra någon gå till botten med varför hen tycker eller agerar si eller så, eller i det här fallet varför titelfiguren i Den anarkistiske bankiren har valt sin yrkesbana och i och med det anser att han är den mest fulländade anarkisten. Nu kan det i en debatt eller monolog vara svårt att sätta fingret på talarens logiska luckor, överdrivna antaganden och rena missförstånd. Litet lättare går det här, men även när man som läsare vill protestera mot ovanstående är det ändå underhållande att följa med i hur bankiren bygger upp sin livsfilosofi och påpekar hur motivationen till hans val skiljer sig från andras. 

I En mycket originell middag möter vi en civilisation som nått sin höjdpunkt och obekymrat om resten av världen är på väg ned i förfall. Låt oss inte se ned på människor som njuter av god mat, men formuleringar i historien låter oss se det dekadenta i att man i Berlins gastronomiska sällskap beklagar att kokkonsten förflackats. Mat, som ju är livsnödvändig och sorgligt knapp för många! Och här fnyser man åt dess brist på originalitet. Drivande i det gastronomiska sällskapet är en herr Prosit som uttryckligen framställs som råbarkad och dekadent, och det är under hans ledning som handlingen kommer att drivas till sin spets. En mycket originell middag skrevs på engelska av en ung Fernando Pessoa som var mycket inspirerad av Edgar Allan Poe, så låt oss läsa långsamt och uppmärksamt på alla skiftningar i miljö och tankegångar, fram till det rasande slutet.

Fler böcker av Fernando Pessoa:

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

riktigt läskig historia

Matilda sa...

Spännande tips! Det ska jag skriva upp :)