tisdag 7 november 2023

Legion

TV och film säger oss, ibland med humor, att det på psykiatriska kliniker sitter människor som tror att de är kungar från förr eller har superkrafter. Det intressanta är om någon av dem faktiskt har rätt. Långsamt uppenbaras det för oss tittare, och även för David själv, att David Haller har enormt starka psykiska krafter och har spärrats in för schizofreni för att en myndighet, Division 3, är rädd för vad han kan göra om han släpps lös. Men nu kommer en motståndsgrupp och hjälper honom att bryta sig ur sitt fängelse, och inte bara han utan den nyintagna patienten med det känt klingande namnet Syd Barrett, och också Davids bästa vän Lenny Busker men tyvärr inte på det sättet hon skulle ha önskat.


TV-serien Legion bygger på en Marvel-serie men är inte involverad med övriga MCU. Dock betyder serieursprunget att karaktärerna är gediget utforskade och att det finns en rik källa av lore att hämta ur för TV-serien. I den första säsongen är gränsen mellan vansinnig och superkraftbegåvad otydlig. Det går hela tiden att tänka sig att det vi ser tillsammans med David är förvirringar ur hans eget sinne, inklusive tillbakablickarna till barndomen där en grym och skrämmande varelse smög sig fram ur skuggorna mot honom.


Ondskan som tog form i barndomen kommer att utforskas och utmanas än mer under de följande säsongerna, när David börjar bemästra sin kraft men gång på gång kastas in i nya o-naturliga scenarier. Handlingen i Legion kan kastas från verkligheten till ett metafysiskt plan och vidare till en drömvärld skapad av David själv, och på alla plan sker fantasifulla omvandlingar där fantasifulla miljöer befolkas av minst lika fantasifulla varelser, med olika motiv och medel för att strida mot David och hans grupp.


Bland de mer fascinerande vännerna i Davids grupp av mutanter med övernaturliga krafter finns Vermillion, en man med bikupa till huvud omgiven av tre mustaschprydda kvinnor som melodiskt sjunger på ett stiliserat maskinspråk. Mutanterna har sympatisörer hos människorna och det äkta paret Melanie Bird och Oliver Bird som leder motståndet mot Division 3, hamnar också i bryderier och måste uppamma psykisk och fysisk styrka för att stå emot.


Att handlingen rör sig mellan olika plan och till slut också genom tiden skulle i mindre skickliga händer kunna mynna ut i misstanken att man bara lassar på nya psykedeliska mysterier och löser problem med David/monster/ny aktör ex machina, men så är inte fallet med Legion. Noah Hawley som skapat serien har skrivit de flesta avsnitten med en känsla för just hur långt man kan driva det svårbegripliga utan att tappa sammanhanget och framför allt intresset för huvudpersonerna. Skådespelarna är ypperliga i de mest osannolika situationer. Allt går inte att lösa med Davids magi-liknande krafter och många gånger är sorgen över saker som händer verklig och kraftfull. Legion är en mycket originell, omtumlande och sevärd TV-serie.

Inga kommentarer: