fredag 24 november 2023

Roads Not Taken på Deutsches Historisches Museum i Berlin

Tyskland har varit skådeplatsen för flera skeenden som förändrat världshistorien. Utställningen Roads Not Taken Oder: Es hätte auch anders kommen können (Det hade kunnat gå annorlunda) på Deutsches Historisches Museum i Berlin visar upp de stora viktiga ögonblicken, baklänges från murens fall till 1848. Museet talar om att visa hur utfallet skulle kunnat blivit något annat, men det syns inte så mycket i utställningen annat än i någon mening här och där. Snarare får man som besökare fundera själv över hur världen sett ut om historien tagit en annan väg, och kanske välja någon i taget av de förevisade händelserna.

Vi börjar som sagt vid öppnandet av Östtyskland och Berlinmurens fall. På en videoskärm visas den avgörande presskonferensen där landets gränser förklarades öppna med omedelbar verkan, skärmen intill visar rader av bilar med förväntansfulla människor på väg mot väst. Fler detaljer kring tiden ges, och man kan i slutet av utställningen spela ett spel som dock med fördel också spelas i början. Det ger en möjligheten att spela en av ett antal aktörer i Leipzig under den kritiska dagen 9 oktober 1989, när en längre tid av demonstrationer kunnat ha slagits ned med våld men istället ledde vidare till uppmjukningen av DDR och i slutändan frihet för landets folk. Det var mycket givande att få leva sig in i olika perspektiv och därigenom få reda på fler detaljer, och jag rekommenderar alla att spela spelet som finns tillgängligt online. länk


Ett tidigare steg på vägen mot ett splittrat (eller enat) Tyskland var den politiska dragkampen på 1950-talet, då man från öst ville att landet skulle enas under Sovjetunionens beskydd medan man i väst, och i västra Tyskland, var mycket orolig för Stalins anspråk och istället ville dra hela landet in i västs intressesfär. Plakaten från båda sidor talar sitt tydliga språk och det blev också en stor valfråga i Västtyskland.








Innan dess skakade Tyskland om världen med andra världskriget. Stauffenbergs misslyckade attentat mot Hitler skedde bara något år innan krigsslutet men det var under det året som de allra flesta tyska soldater dog, och självklart också fruktansvärt många andra från andra länder.


Något annat som hade kunnat hända var att USA hade kunnat spränga en atombomb över Tyskland, men omständigheterna gjorde att det inte behövdes. Men hotet om atomkrig var en realitet som länder levde med efter det, och det gavs information till allmänheten om hur man skulle förbereda sig och sedan agera om det värsta hände.




Med lovvärd tysk grundlighet rör sig utställningen bakåt i tiden, över hyperinflationen, Weimarrepublikens tillkomst, Bismarcks tillträde och även en sväng över det Habsburgska imperiet. Sammanställningen är mycket väl värd ett besök och kan väcka tankar under lång tid efteråt.




Inga kommentarer: