onsdag 29 november 2023

The Mountain In The Sea av Ray Nayler

Vi är några år in i framtiden, med teknologier som tagit några skutt framåt - AI:er med personligheter som liknar människovänner, det bärbara identitetsskyddet abglanz, och en android som är så människolik att hen skrämmer mänskligheten. Handlingen i boken The Mountain In The Sea förs framåt genom nedslag hos olika personer - bläckfiskforskaren Dr. Ha Nguyen, androiden Evrim, Eiko som fångats som mänsklig slav på ett AI-styrt fiskeskepp, och så ett antal aktörer som lirkar fram bara några halvt begripliga upplysningar av en annan, vilket leder till att någon av dem strax går ett grymt öde till mötes. 

Anledningen till informationsfiskandet och det samvetslösa eliminerandet av människor är både lätt och svårt att utläsa av detaljer i händelserna. En mäktig och resursstark organisation är ute efter kunskap och tillgångar som en annan mäktig och resursstark organisation skyddar, båda uppenbarligen utan hänsyn till spillda människoliv. Mitt i det hela anländer Dr. Ha Nguyen till ön Con Dao, inköpt och avskärmad av konglomeratet DIANIMA, för att forska på bläckfiskar som verkar ha osedvanligt hög intelligens och kapacitet.

Under större delen av boken är forskningsbakgrunden och sammanhangen mellan de olika delarna så lösa, och framställningen så pratig, att det frustrerar en läsare som vill ha mer av hårda fakta och mindre av känslosamma formuleringar. De återkommande citaten från Dr. Ha Nguyens bok How Oceans Think och Dr. Arnkatla Minervudottír-Chans bok Building Minds är också mer av millenial-memes än vetenskapliga utsagor, och handlingen och upptäckterna går onödigt långsamt framåt. Det är under de sista hundra sidorna som trådarna knyts ihop och skapar något mer intressant - kanske inte riktigt så intressant som man hoppats efter den långa upptrappningen och fortfarande litet för löst staplat ovanpå hittepå-vetenskap, så den belöningen känns inte tillräcklig efter att ha läst den tjocka boken.

Inga kommentarer: