måndag 13 juni 2022

Jurassic World Dominion

Dinosaurierna rymde från sin park och från de samvetslösa människor som genmodifierade dem för att göra dem ännu farligare och sedan sålde och köpte dem till beskydd eller attack. Nu får vi se dem dyka upp överallt på jordklotet, även i snöklädda landskap vilket är en uppfriskande fast litet omskakande syn. Hittills har vi ju mest sett och tänkt på dem i tropiska miljöer, men nu kan vi inte känna oss säkra här uppe i norr.


Liksom uppfödning och handel med dinosaurier sker i skuggorna måste även de som bekämpar det röra sig i gråzoner, inklusive Claire Dearing och Owen Grady från de första Jurassic World-filmerna. De har ytterligare ett skäl att hålla sig gömda: Maisie Lockwood, den unga flickan med en spännande genuppsättning som de mest opålitliga forskarna är ute efter, och som de försöker hålla gömd för världen.


Vi hinner få litet sympathy for the dino när vi får se förvirrade brontosaurier, söta mini-dinosar och ödleföräldrars omsorg om ödlebarnen. Den nästan-vänskapliga raptorn Blue lever i närheten av Owen och hans familj, och Owen har fortfarande nästan förmågan att lugna ilskna dinosaurier. Men mest av allt kommer vi att få se aggressiva dinosaurier jaga människor som springer, kör motorcykel genom pittoreska gränder på Malta eller desperat gömmer sig bakom någon metallkonstruktion som kanske, kanske håller tillräckligt länge. De actionscenerna är många och gillar man det är det bara att luta sig tillbaka och njuta. Andra tillfällen när spänningen är hög är förstås sekunderna innan, när en jättestor eller jätteelak ödla står och tittar på en och man undrar om man skall hinna undan. Ibland står man mittemellan flera sådana ödlor på samma gång!


Nu möter vi inte bara bekantskaperna från Jurassic World utan även de ursprungliga hjältarna från Jurassic Park och det är ju inte konstigt just i år när multiversa tvinnas samman även i andra filmfranchiser. Dr Sattler, Dr Grant och Dr Malcolm är alla erfarna och respekterade inom sina områden och kommer in i handlingen från ett annat håll än våra yngre underdogs, men till slut sammanstrålar alla i det futuristiska forskningskomplexet där modfikiationer med ont uppsåt på såväl stora som små (?) varelser skulle kunna bli slutet för mänskligheten.


Med många blinkningar tillbaka till första filmen och en snygg scen där en Tyrannosaurus Rex syns genom en cirkel som på originalpostern blir upplösningen på filmen ändå spännande och förlösande. Visst går det litet för enkelt att lösa problemen ibland men det må vara hänt när vi får två och en halv timmes underhållning av skrämmande dinosaurier och små mjuka humanoider som måste klara sig undan med teknik och list.

Inga kommentarer: