fredag 24 juni 2022

Osynlig stad

Den fina utomhusfesten övergår i kaos och sorg när en stor brand drar igenom den och förstör. Tack och lov klarade sig Erics lilla dotter Luna, men hans fru Gabriela dog i branden. Tillbaka på sitt jobb som utredare av brott mot miljölagar börjar Eric stöta på mystiska varelser och händelser. Det verkar som att de som det talas om i brasilianska folksagor verkligen finns och lever bland människorna i Rio de Janeiro.


Eric väcker dessa individers uppmärksamhet dels i sitt arbete, där en död floddelfin som spolats upp på stranden förvandlas till kroppen av en ung man, och dels för att han försöker nysta i vad som hände när festplatsen började brinna. Naturen och det som får livskraft av den är hotat inte bara av exploatering och bebyggelse utan av en ond kraft, fientlig till de mytologiska varelserna.


Visserligen arbetar Eric mot skövling av naturen men hans undersökningar kan avslöja för mycket. Är han en fara som måste undanröjas eller någon som kan hjälpa Cuca, Iara och Saci att förhindra sin egen undergång?


Det är fascinerande att se hur sjöjungfrur och flera sorters hamnskiftare med unika krafter vandrar sida vid sida med vanliga människor i staden. En del av dem gömmer sig även bland fattiga och uteliggare, där man kan vara udda utan att det väcker så mycket uppmärksamhet. TV-serien Osynlig stad låter oss se lockande och farliga varelser och människor som måste börja tro på sagorna de hörde som barn. Historien är spännande och ofta drömskt framställd. Det är bra att det skall komma en andra säsong.


Inga kommentarer: