fredag 10 juni 2022

Defekt av Nino Cipri

I Nino Cipris första kortroman FINNA fick vi veta att det uppstår maskhål i butikerna i kedjan LitenVärld (en förtäckt omskrivning av IKEA) och att om kunder försvinner in dit, så skickas de mest umbärliga medarbetarna efter för att återföra dem till vår dimension. I hens nästa kortroman DEFEKT får vi läsa om hur artefakterna från dessa andra dimensioner kan ta sig in i vår värld och ställa till med oreda. Än en gång är det de mest okunniga och oförberedda medarbetarna som sänds ut på uppdrag - nej, förresten, det gäller bara vår huvudperson; de övriga i hans team är redan specialiserade på att leta upp och neutralisera defekta. Defekta är alltså benämningen på defekta varor som inte skall existera i vår dimension.

Till skillnad från de griniga Ava och Jules i FINNA möter vi den idealiske medarbetaren Derek, alltid beredd att försöka göra sitt bästa för kunden och LitenVärld-familjen. Det var ju Dereks sjukdag som tussade samman Jules och Ava mot sina viljor i FINNA och nu är det Derek som måste röja upp i butiken under vad som skall komma att bli ett mycket ovanligt nattskift. Under äventyren som följer kommer Derek dessutom att lära sig mycket om sig själv och sin roll i LitenVärlds universum.

Något vi tack och lov slipper i den här boken är de många och dåligt tajmade kärleksbråken som lade krokben för de mest spännande scenerna i FINNA. Nu får vi istället några ögonblick av opassande attraktion under olämpliga tillfällen, men det går att acceptera.

Än en gång spinner Nino Cipri en historia på några spännande idéer. Tyvärr tycker jag inte att handlingens inre logik är konsistent med sig själv och ännu mindre med den förra boken, och mot slutet hastas det fram en otillräcklig avslutning med några extra rader av spretig samhällskritik. Dock är DEFEKT bättre skriven än FINNA vilket får mig att tro att Nino Cipri kan komma med något ännu bättre nästa gång.

Fler böcker av Nino Cipri:

2 kommentarer:

BEM-Tomas sa...

Själv tyckte jag bättre om Finna som verkligen var originell. Även om det fanns några nya idéer i Defekt var det mest en uppföljare.

Jenny B sa...

Jag är förtjust i uppföljare som visar historien från en annan synvinkel, och den här boken jackade ju delvis in där, så det gillade jag, samt att huvudpersonen var så oskuldsfull och positivt inställd till sitt jobb.