onsdag 30 mars 2022

Hacks

Ava Daniels är en ung komediförfattare som hamnat i kylan efter en oförsiktig tweet. Deborah Vance är en tidigare framgångsrik ståuppkomiker som verkar vara på väg ut. De har samma agent, och mer av desperation än eftertanke tussar han samman dem båda. Ava skickas till Las Vegas och får bo på ett av de många hotellen som ser tjusiga ut men är billiga både för plånboken och för själen. Det är i Las Vegas som Deborah Vance uppträder och har sitt hov i sin stora villa.


För att lyckas i humorbranschen krävs det att man är vass och elak, både på scenen och utanför den. Ava och Deborah är båda missnöjda över att paras ihop med varandra, och minsta blotta av mänsklighet blir något att senare kasta tillbaka som ett grymt "skämt". Då man vet att båda måste ha ytterst hård hud för att klara sig går det att skratta när de hugger in på varandra, och det de listar ut om varandra blir efter hand inte bara källor till nålstick utan till förståelse för den andras liv. Inte sympati, det ordet skulle ingen av dem vilja använda, men en vilja att inte låta den andra komma till skada - fastän de båda fortfarande tror att den andra är beredd att hugga dem i ryggen.


Måste man vara otrevlig för att lyckas i humorbranschen? Kan man ändå hitta tid att vara snäll och omtänksam om sina närmaste? Det verkar ha varit svårt för både Deborah och Ava. Säkert är det inte bara Deborahs fel att hennes vuxna dotter DJ ständigt balanserar på randen till katastrof, men man kan ana en komplicerad barndom. Och när Ava stöter på gamla bekanta skyggar de - är hon en riktg vän eller bara ute efter att använda dem som kontakter?


I bådas omkrets finns spännande och underhållande personer som fyller ut mer än bara bakgrunden. Deborahs list när hon inte vill petas från sitt decennielånga kontrakt på en av Vegas-scenerna är en njutning att se, och samtidigt sorgligt för det är ju de sista åren av hennes karriär som det gäller. Skall Avas hjälp kunna vända det för henne? Det är inte säkert, men det blir ändå en säsong till av Hacks och den är det många fler än jag som vill se.


Inga kommentarer: