lördag 20 augusti 2011

Source Code


Du vaknar upp och vet inte var du är eller vem du är. Du sitter på ett tåg med människor du aldrig har sett, som insisterar på att du känner dem och kallar dig vid ett okänt namn. Plötsligt sprängs tåget och du dränks i ett eldhav, men du dör inte utan vaknar upp någon helt annanstans. En okänd kvinna vill ha din rapport om vad som hänt, och hon vägrar att svara på dina frågor och skickar dig tillbaka till den första scenen igen.


Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) är en helikopterpilot i USA:s armé och van att lyda order under svåra omständigheter, men det här uppdraget förvirrar och pressar honom mer än vanligt. Gång på gång sänds han tillbaka till samma tåg och samma människor, för att under de åtta minuterna innan explosionen hitta bomben och vem som placerade dit den. Vad är det för avancerad teknik som låter honom klara av något sådant? Filmen förklarar några detaljer efter hand, men det verkar som att situationen steg för steg förvärras för Colter, människorna på tåget och människorna utanför tåget.

Colter Stevens finner sig snabbt i läget och börjar söka efter ledtrådar, mer eller mindre metodiskt, men hans humör påverkas av vad som händer emellan varje resa tillbaka till tågvagnen. Jag tycker om att han mestadels beter sig rationellt istället för att riva sig i håret och protestera. Själv har jag några invändningar mot logiken, men bit för bit får jag svar på mina frågor och i filmens sista ögonblick är jag nästan helt nöjd med hur allt hänger samman.


"Vad skulle du göra om du hade en minut kvar att leva?" frågar Colter Stevens sin medpassagerare i filmens trailer. Det låter smörigt, men när filmen spelar ut temat om att fånga dagen känns det äkta och inte alls beräknande. Romantik, vemod och en stor dos av spänning vävs ihop skickligt och intelligent, och alla skådespelare spelar sina roller trovärdigt och precist. Kan man göra

Inga kommentarer: