måndag 29 augusti 2011

Captain America 3D

2011 är superhjältefilmernas år. Hittills har jag sett X-Men: First Class, Gröna Lyktan, den eländiga Thor, och nu senast Captain America. De här filmerna, liksom Iron Man 1 och 2, är en lång uppladdning inför filmen The Avengers, där flera av de här superhjältarna, Hulken och några till skall samarbeta. Flera av filmerna har haft en kort teaser efter eftertexterna, med några nya ledtrådar som leder till The Avengers. Det som är intressant med den filmen är att den regisseras av Joss Whedon, som i den stilbildande TV-serien Buffy the Vampire Slayer visade att dynamiken mellan varelser som har superkrafter inte bara påverkas av mystiska kraftfält och yttre fiender, utan av personligheter och samarbetsförmåga. Därför, just därför, bänkar jag mig framför varje ny film med en superhjälte jag aldrig brytt mig om tidigare, och väntar på den stora sammandrabbningen nästa år.


Captain America tar sin början under andra världskriget. Uncle Sam uppmanar sina unga män att ta värvning och försvara världen mot Hitlers stormaktsplaner. Unge Steve Rogers (Chris Evans) försöker gång på gång på nya värvningskontor med nya identitetshandlingar varje gång, men inget kan dölja att han är för liten och för klen för att passa som soldat. Eller kanske...? För Dr. Abraham Erskines (Stanley Tucci) hemliga planer verkar han perfekt.


Första delen lägger stor tid på att visa Steve Rogers som underdog, ständigt mobbad av de stora, tuffa killarna, men i hjärtat modigare och smartare än de alla. Andra världskriget är mest en kuliss till den egentliga handlingen. Så snart det hemliga serumet har verkat börjar äventyret. När väl Rogers blivit Captain America behöver han ingen träning för att utföra sina stordåd. Swoosh - maffiga muskler! Då kan du springa och hoppa på den onde nazisten som kom för att förstöra! Swoosh - en stilig dräkt och en oförstörbar sköld! Då kan du bryta dig in i den galnaste nazistens läger och befria krigsfångarna. Swoosh - ett gäng lojala befriade krigsfångar från alla de goda axelmakterna! Då kan du bryta dig in i den galnaste nazistens huvudkvarter och påbörja slutstriden. Handlingen hoppar framåt i väldiga språng, ackompanjerade av tanks, eld, explosioner och fighter man mot man.

Men den allra galnaste nazisten, Johann Schmidt (Hugo Weaving), fnyser åt Hitlers planer som ynkliga jämfört med hans egna. Han har ett vapen som drivs av en stark kraft hämtad från asagudarnas välde, och i jakten att få samma övernaturliga styrka som Captain America har han blivit Red Skull, med ett blodrött ansikte svett in på bara skelettet. Den läckraste stridsscenen är förstås när Red Skull och Captain America mäter sina krafter - i tyngdlöshet, eftersom flykt-planet befinner sig i fritt fall.

Goda skådespelare som Stanley Tucci, Hugo Weaving och Tommy Lee Jones har inte utrymme att göra något annat än att gå och stå på sina platser och säga rätt repliker. Filmen Captain America är inte något mästerverk, men den sista pusselbiten på vägen mot The Avengers.


Inga kommentarer: