söndag 14 augusti 2011

Mister Ernest med Teater Iris


Algernon Moncrieff är en bekymmerslös ungkarl, med smak för gurksmörgåsar och för att leva ett lättsamt liv, utan att behöva gå på tråkiga middagar hos tant Augusta, Lady Bracknell. Hans vän Jack Worthing är en annan ungkarl med sinne för att smita från tråkiga plikter, men aningen mindre bekymmerslös eftersom han nu är på väg att fria till Gwendoline Fairfax, Lady Bracknells dotter.

Till saken hör att båda de unga männen använder sig av vita lögner för att upprätthålla sina bekymmerslösa liv; Algernon har en uppdiktad sjuk vän som ofta behöver hans sällskap, Jack har en uppdiktad bror OCH en falsk identitet, Ernest Worthing. Men den här rumlaren Ernest verkar ju otroligt lockande för Jacks unga skyddsling, Cecily Cardew. Och precis lika lockande är det för Algernon att anta Ernests identitet och dyka upp livs levande inför Cecily, och plötsligt är både Cecily och Gwendoline förlovade med Ernest Worthing - som ju inte ens finns!

Förväxlingar, bitska replikväxlingar och överraskande vändningar haglar tätt i Oscar Wildes intelligenta komedi spelad av Teater Iris. De unga männen är verkligen lättingar utan större bekymmer i världen än att duellera med välformulerade repliker. Damerna är inte sämre de, utan svarar snabbt och klipskt på allt och har egna (svårmatchade) krav på männen de redan bestämt sig för att älska för evigt. Och viktigast av allt: när kärleken slår ned så är den ärlig och stark, och inga listiga repliker kan skoja bort den.

Teater Iris spelar pjäsen i salongen i den charmerande Villa Lyran. Det charmerande kaféet med stora glasdörrar och rikt möblemang är helt rätt omgivning för den rappa komedin. Hela ensemblen spelar också mycket väl; precis och uttrycksfullt, så att Oscar Wildes intrikata repliker kommer till sin rätt. Allra bäst tycker jag om Niclas Pajala som spelar Lady Bracknell skrämmande, magnifik och fascinerande på samma gång, och Anders Menzinsky, med tjusiga lockar i håret, som är fjäderlätt och säker i replikturneringarna, men hjälplös av hänförelse när kärleken slagit klorna i honom. Teater Iris' uppsättning av Mister Ernest är mycket väl värd en liten omväg för att se!

Länk till Teater Iris


Inga kommentarer: