måndag 24 oktober 2016

The Girl With All The Gifts av M.R. Carey

Ett barn för ordet: Melanie, begåvad och ivrig att lära sig, helst av den älskade fröken Miss Justineau. Skolsalen och omgivningarna är inte de vanliga för skolbarn; de ser aldrig något utanför rummet, och de rullas fastspända i rullstolar in i skolsalen från sina separata celler.

Berättelsen går över till de vuxna och deras tankar och handlingar på basen där de arbetar. Bit för bit framträder detaljerna i katastrofen vi läsare förstått har hänt: en zombiesmitta har förvandlat människorna till byten, och de osmittade är förskansade i befästa positioner. De smittade kallas Hungries - de hungrar efter människokött, och får de upp vittringen sprintar de mot sitt offer, men däremellan är de apatiska utan tillstymmelse till reaktioner eller minnen från tiden som människa. Men det finns barn som har kvar sina mänskliga egenskaper trots att de är infekterade, och trots att deras instinkter att hugga och tugga finns kvar, och det är de som utgör skolklassen på basen utgörs av de barnen.

Det är inte av omtanke de är samlade där. En biolog på basen, Dr. Caldwell, studerar dem för att förstå smittan och hitta ett botemedel. För henne är skolklassen inte barn, inte människor att ta hänsyn till, utan potentiella monster och ett medel till att rädda den osmittade mänskligheten. Samma inställning, eller snarare ännu krassare, har militärerna som håller basen. Mot dem står Miss Justinaeu, som inte vill låta något ont hända barnen, och särskilt inte den kloka Melanie.

Att fokus växlar mellan Melanie, Miss Justineau, Dr. Caldwell och militärerna som skyddar dem är något av det som gör boken extra läsvärd. Visst har man sympatier för Melanie, som inte rår för sin smitta och just håller på att upptäcka världen. Men Dr. Caldwells drivs av viljan att hitta ett vaccin eller till och med ett botemedel, något som kan rädda det sista tusentalet människor. Om det måste ske till priset av några liv, liv som dessutom bara ser ut som barn men när som helst kan vända sig mot dig i attack, är det värt det för henne. Från Dr. Caldwells studier får vi också veta vad smittan är och hur det utvecklas, och upptäckterna blir bara mer och mer spännande och hotfulla allteftersom handlingen fortskrider.

M.R. Careys språk är bildrikt och lättflytande men inte banalt, och skildringarna av de olika personerna och deras motivation tillräckligt trovärdigt för en så actionpackad historia som The Girl With All The Gifts. Finns det en chans att hitta ett botemedel? Kan mänskligheten överleva? Hur högt pris måste vi betala för det? Spänningen är hög in i det sista.

Fler böcker av M.R. Carey:
The Boy on the Bridge

The Trials of Koli

Inga kommentarer: