fredag 14 oktober 2016

Love & Friendship

Är Jane Austens karaktärer stillsamma, pryda stereotyper? Whit Stillman ställer upp några viktiga spelare i den filmatiserade brevromanen som fått titeln Love & Friendship, presenterade med namn och epitet som "mycket åtråvärd man", och kastar dem sedan rakt in i en känslostormande scen - en otillbörlig affär som tvingar två damer att hastigt lämna huset där de befunnit sig som gäster.


Huvudpersonen, den unga och vackra änkan Lady Susan Vernon(Kate Beckinsale), må vara belevad i de rätta sällskapen men cynisk, klar över vad hon behöver av andra och frispråkig tillsammans med bästisen Mrs Alicia Johnson (Chloë Sevigny). Dottern Fredrica skall placeras som maka åt en välbeställd karl, så att Lady Vernon kan fortsätta sitt bekväma liv.

Men dottern konstrar och vill inte alls ta emot uppvaktningen från herren som Lady Vernon skaffat fram. Och vilken herre sedan! Sir James Martin är något så otroligt korkad, fullständigt omedveten om det själv, men mycket glad och positiv och pratar gärna på med sin roade omgivning. Tom Bennett som spelar Sir James Martin gör det med perfekt komisk timing och inlevelse och ger både sin omgivning och biopubliken ett par gapskratt men även viss sympati - han har i alla fall ett gott hjärta!


Intrigerna utspelas till stor del hemma hos Lady Susans släktingar DeCourcy Vernon. Maken Charles Vernon är välvilligt inställd till alla sina gäster, men makan Catherine DeCourcy Vernon är mer misstänksam till Lady Vernon och den inverkan hon verkar ha på husets unge och lättcharmade son, Reginald DeCourcy. Catherine försöker avslöja Lady Vernon och hejda henne i hennes planer, men har hon en chans mot en sådan mästerlig intrigmakerska?


Whit Stillman låter händelserna spelas upp raskt och med betoning på humorn i de uppkommande situationerna. Rollerna är renodlade till pjäser i ett spel - den snyftande bedragna hustrun, den renhjärtade, kärlekstörstande, lättlurade ugne mannen och så vidare - och alla skådespelare hamnar på pricken rätt i sina tolkningar. Love & Friendship är en mycket rolig film, väl värd att se för vackra klänningar, spännande konspirationer och många goda skratt.


2 kommentarer:

Hermia Says sa...

Älskade den! Så välspelad o rolig!

Jenny B sa...

Jamenvisst!