lördag 7 april 2018

The Boy on the Bridge av M.R. Carey


The Girl with All the Gifts var en spännande och välskriven zombieberättelse med en avslutad historia. Jag tycker om att M.R. Carey återvänder till den världen med en annan historia som också är avslutad i sig själv, fastän den är en prequel till The Girl with All the Gifts med flera ledtrådar och kopplingar mellan böckerna.

Fordonet Rosalind Franklin är ett rullande forskningslabb, väl bepansrat för att stå emot både attacker med vapen och hungries, de zombier som människor förvandlas till när deras hjärnor och kroppar övertagits av svampsporen Cordyceps. Med en besättning av hälften vetenskapsmän och hälften militärer har Rosalind Franklin sänts ut från militärbasen Beacon, där en koloni av icke-infekterade människor bildats. Uppgiften är att samla in prover av infektionen i olika stadier och forska fram ett botemedel.

Med i besättningen är femtonåringen Steven Greaves - det var han som kom på salvan som blockerar människodoft och gör det möjligt att röra sig ute utan att bli attackerad av hungries! Ingen tror på att det var han, men hans vän och forskarkollega Samrina Khan insisterade på att han skulle följa med. Tio personer som lever tätt tillsammans under flera månader kommer oundvikligen att hamna i konflikter och i värsta fall fientliga grupperingar, och steg för steg är det just det som händer. Vad är uppdragets mål? Vad kommer att hända när de återvänder - finns Beacon ens kvar då?

En central del i The Girl with All the Gifts var barnen som fötts infekterade och utvecklats i symbios med Cordyceps till att både ha mänskliga egenskaper och en hunger efter människokött. Nu stöter Steven på en grupp av sådana barn som lever och jagar fritt, och det är intressant att få se mer av dem. Ändå är The Boy on the Bridge tyvärr inte lika bra som Careys första bok om hungries. Det beror dels på att huvudpersonerna i The Boy... inte är lika helgjutna som i The Girl... och också på att de vetenskapliga upptäckterna går så snabbt, lätt och oförklarat när de väl sker. Trots det är det underhållande att göra ett återbesök i världen som inte längre är människornas utan tillhör Cordyceps och hungries. 


Fler böcker av M.R. Carey:
The Girl with All the Gifts
Fellside
The Trials of Koli

Inga kommentarer: