tisdag 18 oktober 2016

The Bloody Chamber av Angela Carter

Det är numera väl känt att bröderna Grimm polerade de folksagor de samlat in så att de blev mer lämpliga för barn. Men även i det skicket har de inslag av grymheter som, om man tänker efter, är riktigt blodiga och skrämmande. Säkert har många lyssnare föreställt sig de mest brutala scenerna bortom sagornas enklare språk och sensmoral. Angela Carter gjorde det med utsökt stor inlevelse i den korta men intensiva samlingen The Bloody Chamber.

Från första meningen i första novellen excellerar Carter i detaljer som bygger upp atmosfären: de rika tygerna och smycken som den unga bruden klätts i inför bröllopet och bröllopsnatten med den förmögne äldre mannen med rykte i societeten; njutningen i ögonblicket men också ett inslag av oro över vad hon gett sig in i. Titelnovellen är en version av historien om Riddar Blåskägg, och när den unga frun finner kvarlevorna av de tidigare makorna frossar Carter lika inlevelsefullt i de brutala omständigheterna kring deras död.

Den högt uppdrivna spänningen följer med genom hela boken: unga kvinnor, kraftfulla män, den starka erotiska dragningen, rikedom och lyx som lockar trots att faran lyser igenom. Och dessutom den raka motsatsen! Den tvivelaktiga historien om Skönheten och Odjuret har Angela Carter skrivit om på två sätt, varav den ena historien är inversen av den andra, och det är uppfriskande att läsa om den motsträviga unga kvinnan i The Tiger's Bride. Jag tycker om att få läsa ett par versioner i följd av liknande tema, vilket händer igen när de sista tre historierna alla handlar om varulvar och varg-män, särskilt som de alla från Carters penna har helt olika karaktär.

De sensuella skildringarna av kärlek, åtrå och rikedom till trots är The Bloody Chamber inte någon enkel chick lit. I Angela Carters bilder finns alltid ett inslag av det oväntade, som i det här stycket ur The Erl-King:

His skin covers me entirely; we are like two halves of a seed, enclosed in the same integuement. I should like to grow enormously small, so that you could swallow me, like those queens in fairy tales who conceive when they swallow a grain of corn or a sesame see. Then I could lodge inside your body and you would bear me.

I en vampyrberättelse där dottern till Nosferatu lever ensam i ett instängt slott, för Carter in en frisk fläkt i form av en förbicyklande ung soldat, och viker till och med några meningar åt cykelns och cyklandets förtjänster. Även i flera andra av novellerna bryts den gotiska stämningen mot ett överraskande modernt inslag, vilket är genialiskt. Det, och Angela Carters rika språk och intelligenta behandling av de kända sagorna gör The Bloody Chamber till en intensiv njutning att läsa.


Fler böcker av Angela Carter:
Bluebeard
The Passion of New Eve

Inga kommentarer: