måndag 1 oktober 2012

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Inget att undra på att boken har blivit så populär! Cirkeln handlar om flera ungdomar med olika bakgrund och skilda mål i livet i ett litet brukssamhälle, och såväl tonåringar som vuxna kan säkerligen känna igen sig i ett par av dem. Varje person är dessutom så väl beskriven att man inte blandar ihop dem under läsningen.

Författarna har hittat rätt ton för att beskriva ungdomarna och hur de reagerar på vad som händer med dem. De är varken lillgammalt överduktiga eller barnsligt rebelliska - eller jo, de hänfaller ibland åt det ena eller det andra, beroende på sin personlighetstyp. Men genomgående är de trovärdiga i sina roller i skolan och i sitt nya uppdrag som häxor som måste försvara sig och världen mot en annalkande ondska.

När jag jämför boken med Buffy the Vampire Slayer, måttstocken och höjdpunkten för alla berättelser om ungdomar som kämpar mot onda fiender, så är det enbart för att berömma. Precis som i Buffy har fortfarande ungdomarna sina vardagsproblem; klara skolan, vara omtyckta av klasskamraterna, hitta kärleken, bli älskade av sina föräldrar - och allt detta medan en illvillig fiende hotar att förgöra dem. Det tar udden av den självupptagenhet som kan prägla tonåren, för här gäller det ju faktiskt liv och död! Vardagsbekymren blir på samma gång oviktiga och livsviktiga.

Och precis som i Buffy handlar det om att människor med mycket olika personlighetsdrag måste samarbeta. När den vägvisande goda (?) kraften säger att de måste hålla ihop, vad gör man då med den riktigt elaka mobbaren Ida som man inte riktigt kan lita på? Och därtill, vem kan flickorna alls lita på av dem som säger sig vara deras vägvisare?

Handlingen i Cirkeln är ett komplett äventyr i sig själv, men jag är glad att det finns en fortsättning på berättelsen, och jag är glad att den finns att få tag i redan nu!

Fler böcker av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren:
Eld
Nyckeln

Inga kommentarer: