måndag 29 oktober 2012

Skyfall


Hur länge är en agent användbar? 00:orna riskerar livet på varje uppdrag, och deras förväntade livslängd är inte hög. Även utan att ha blivit skjuten, torterad och jagad i åratal tar kroppen ut sin rätt när man blir äldre. Efter en tids frånvaro, några månaders lugnare liv, är det många i organisationen som tvivlar på att James Bond är i tillräckligt god form för att återinträda i tjänsten. Kanske är det den misstron som sporrar honom mest till att bevisa sin kraft igen? Vi åskådare vill förstås att Bond skall få grönt ljus och ge sig ut igen. Men samtidigt inställer sig frågan: klarar han av alla påfrestningar, fysiska och psykologiska, om han inte är i toppform?


Sedan Daniel Craig tog över rollen som James Bond känns filmerna som att de är på liv och död. Inte kommer väl Bond att dö i sin egen film, men allvaret och hotet är alltid påtagligt. Det understryks av att Daniel Craig ofta har ett drag av tillrättavisad skolpojke över sig. Man får ofta se ögonblick då han ställs inför en svår situation och blixtsnabbt måste fatta beslut om vad han skall göra. Hundratals liv står på spel om han väljer fel.


Javier Bardem är ett bra val för rollen som Raoul Silva, filmens huvudskurk. Han är galen på ett övertygande sätt, och även när han är skämtsam tvivlar man aldrig på att han är farlig. Pressad håller Bond kaxigt emot, men hur mycket av självsäkerheten är spelad? Tur nog får vi se några scener där Bond är genuint nöjd.


Skyfall är en visuellt imponerande film. Den rör sig genom exotiska platser och tillbaka till England. Shanghai och Macao framstår som spännande destinationer, lysande i natten: först high tech i Shanghai med neon och skyskrapor, sedan Macao med ljuslyktor och ett casino som påminner om tidigare Bondfilmer. Men som sagt, allvaret är större här. Hoten är påtagliga, och Bond känner dem in på kroppen. Även Silva är mer än en maktgalen psykopat - den personliga vendettan som driver honom gör att hans insats också är på liv och död.

När vi nu har fått se Bond trött och ur form, kan man fortsätta serien med Daniel Craig och samma stämning? Oj oj, titta på Craigs biceps så ser ni att en "otränad" 00:a ändå är starkare än de flesta. Alla agenter är inte menade för att jobba på fältet, men James Bond är det. Jag ser fram emot fler filmer med Daniel Craig på liv och död.


2 kommentarer:

Hermia Says sa...

Jag hoppas få se filmen snart! Är lite ledsen dock över att ha missat (hittills) mittenfilmen med Craig.. Igår fastnade jag, som inte ens har körkort, framför TopGear (kanal 9) som hade ett Bondspecial. Rikigt roligt var det att se hur de löst alla tekniska klurigheter..

Jenny B sa...

Haha, jag har inte heller körkort, men blev allvarligt frestad att se TopGear när jag såg det i tablån! Jag får nog leta efter en repris.

Andra filmens historia följer på den första, men man behöver tur nog inte ha sett den för att hänga med i den här.