tisdag 23 oktober 2012

Fredrik Söderberg på Galleri Riis

Fredrik Söderbergs tavlor tycks uttrycka esoteriska upplevelser för betraktaren. Söderberg gör det genom att till exempel placera en mandala med symbolisk innebörd ovan en ordinär husfasad och ställa en dröm av ett färghav emot bilden. Men fasaden är dock inte ordinär, såtillvida att C.G. Jung har bott där. Så Söderbergs utsmyckningar visar upp det som finns innanför väggarna och det som inte syns med ögonen. I utställningen på Galleri Riis finns två sådana diptyker.

Das Haus der C.G Jüngs mit Luzifer der Morgenstern and Der Traum II (2012)
Söderberg skapar symmetriska, intrikata motiv i sina tavlor av geometriska mönster, mjuka färger, skuggningar och bladguld. De är harmoniska, men också tvådimensionella. De leder mig inte in i någon djupare förståelse eller eftertanke, kanske för att jag är obekant med mönstren och eventuella innebörder.

Jag tycker om att Söderberg skapar både de här avancerade mönstren, och tavlor av utflutna färgfält helt utan raka linjer eller konturer. Alla tavlor är dekorativa och vackra att se på, men om de var tänkta att förmedla något djupare budskap, så går det mig förbi.

Länk till Galleri Riis sida om Fredrik Söderberg

Mandala with Sun-disk (2012)

Inga kommentarer: