lördag 8 maj 2010

Brodsky Quartet i Konserthuset

Brodskykvartetten är en av världens mest begåvade och uppskattade stråkkvartetter. Rikskonserter har bjudit in dem för att turnera i Sverige, och tack och lov fick även Stockholm en av konserterna, med ett rikt och varierat program.

Den inledande Chaconne i g-moll kommer från innan stråkkvartetternas era egentligen påbörjats. Tonerna var omisskännligt Purcellska, men med Brodskykvartettens intensitet blev stycket ovanligt känslosamt och njutbart.

Den svenske kompositören Albert Schnelzer hade skrivit sin andra stråkkvartett "Emperor Akbar" direkt för Brodskykvartetten, inspirerad av en karaktär i Salman Rushdies senaste bok Förtrollerskan från Florens. Den kraftfulla inledningen följdes av både mjuka och hetsiga passager. Det var ett intressant verk.

Som sista stycke innan paus spelades Sjostakovitjs Stråkkvartett nr 8. Det starka uttrycket i verket som inspirerades av bombningarna av Dresden och Sjostakovitjs egna minnen av belägringen av Leningrad, har en genomgående underton av smärta och protest. Det märktes att musikerna spelade verket från själen, och de fick de kraftfulla partierna att låta vansinnigt vackra. Det var en verklig upplevelse att få höra.

Efter paus spelades en kvartettsats i c-moll från den oavslutade stråkkvartett som skulle blivit Franz Schuberts tolfte. Jag älskar Schubert, och önskar mig ett Schubert-år eller åtminstone en liten festival. Tja, jag kanske kan ordna en egen festival hemma med goda inspelningar. Brodskykvartetten spelade den kända och älskade kvartettsatsen oklanderligt, men kanske litet för skarpt, och inte lika inlevelsefullt som konsertens övriga verk. Vissa kompositörer och musiker är kanske inte menade för varandra, hur fantastiska de än är var för sig.

Fratres för stråkkvartett av Arvo Pärt hade en klar men ändå djup ton, och en stor skönhet i sin sparsmakade utformning. Därefter spelades Felix Mendelssohns Stråkkvartett nr 6 i f-moll, skrivet i affekt efter att Mendelssohns älskade syster dött ung. De två första satserna var fyllda av ilska och sorg, men de himmelska klangerna i den tredje satsen ledde in i en mer harmonisk avslutning. Ännu ett verk där Brodskykvartetten spelade med perfekt känsla och precision! De intensiva applåderna belönades med ännu ett Mendelssohn-verk, ett arrangemang av vackra lilla Auf Flügeln des Gesanges.

Som musikerna själva uttryckte det, så var det ett program med många guldklimpar ur musikhistorien. Bara ett av verken (Mendelssohn) hade den klassiska utformningen med satser med olika temperament, och musiken kom från fyra olika århundraden. Av alla stråkkvartetter jag har hört genom åren är det här en av de allra bästa konserterna.

3 kommentarer:

Hermia sa...

Åh, det låter fantastiskt!

Glamourbibliotekaren sa...

Wow! Hvilket variert program! Fratres er blant mine favorittverker av Pärt.

Jenny B sa...

Ja, det var verkligen en fantastisk konsert!